.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.
Φωτογραφία Μαρία Πάνου
Η Δρ. Μαρία Πάνου είναι Διευθύντρια Ερευνών (Βαθμίδας Α’) και Επικεφαλής του Τομέα «Τεχνολογίες οχημάτων και Ανθρώπινος παράγοντας», στο Ινστιτούτο Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ με Μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) σε Προηγμένα Συστήματα Ελέγχου από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ (1997) και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ-UMIST (1998) αντίστοιχα. Είναι Διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, 2008), Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης έργων κι ανάπτυξης. Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: «Προηγμένο σύστημα εξατομικευμένης πληροφόρησης και προειδοποίησης των μετακινουμένων».
Κύριοι τομείς εξειδίκευσης: καινοτόμες κι έξυπνες τεχνολογίες οδικής ασφάλειας και κινητικότητας, αυτόνομα οχήματα, εφαρμογές συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών (C-ITS), AI σε εφαρμογές μεταφορών, ηλεκτροκίνηση, υπηρεσίες πληροφόρησης κατά τη μετακίνηση και προσωποποίηση περιεχομένου τους, μοντελοποίηση συμπεριφοράς οδηγών, ανάπτυξη αλγορίθμων λειτουργίας συστημάτων προειδοποίησης (ΣΣΥΟ) και πληροφόρησης οδηγών, καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία προσομοίωσης για προσομοιωτές οδήγησης, τεχνολογίες μεταφορών για ΑμΕΑ (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες) και ηλικιωμένους, ευφυείς πόλεις, κυκλική οικονομία, συστήματα προηγμένου ελέγχου. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 35 Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα, με σημαντική εμπειρία σε συντονιστικό/ηγετικό ρόλο (coordinator/technical manager) καθώς και Επιστημονική Υπεύθυνη για το ΙΜΕΤ σε Ευρωπαϊκά έργα του 6ου, 7ου χρηματοδοτικού κοινοτικού πλαισίου (FP5 & FP6) και στο Horizon Europe, όπως τα namely: SAFE-UP (H2020-861570), SKILLFUL (H2020-723989), AVENUE (H2020-769033), AUTOPILOT (H2020-731993), Drive2theFuture (H2020-815001), κλπ. Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (www.heliev.gr) κατά τα ετη 2019-2020. Είναι Μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού HUMANIST (www.humanist-vce.eu), ενώ συμμετέχει ως μέλος σε άλλες διεθνείς Επιτροπές όπως FERSI (www.fersi.org), EARPA (www.earpa.eu), κλπ.
Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού ETRR Journal (European Transport Research Review – An Open Access Journal) του ECTRI. Είναι συγγραφέας 32 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και περισσότερων από 90 σε διεθνή συνέδρια με κρίση.
Στοιχεία Επικοινωνίας

Διευθύντρια Ερευνών
Τομεάρχης Τομέα Α
Επικεφαλής Εργαστήριου Α4 «Προσωποποιημένες και προσβάσιμες υπηρεσίες και συστήματα»
Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, MSc, BSc
Διευθύντρια γραφείου Αθήνας Ι.ΜΕΤ.
Αιγιαλείας 52, Μαρούσι, Αθήνα
Τ.Κ. 15125
Τηλ. +30.2111.069550
Fax. +30.210.6533031
Email. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό σημείωμα

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.