.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.
Φωτογραφία Μαρία Τσάμη

Η Δρ. Μαρία Τσάμη είναι Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός (PhD) και Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης (B.Eng. & MSc). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) στα Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά (Τηλεπικοινωνικά) Συστήματα Υπολογιστών (ΠΕΣ) και τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με ειδίκευση στην Αναπαράσταση Γνώσης και Συλλογιστική, τους αυτόνομους πράκτορες και τα συστήματα πολλαπλών πρακτόρων και τη συλλογική ευφυΐα. Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Μοντελοποίηση Συστημάτων Μεταφορών και τις Τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η διατριβή της έχει τίτλο «Μοντελοποίηση της επίδρασης της ποιότητας υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην επιλογή μεταφορικού μέσου και διαδρομής”.

Η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα αφορά στη μοντελοποίηση συστημάτων μεταφορών και τις τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, με εστίαση σε εφαρμογές στα αστικά δίκτυα μεταφορών και έρευνα της ποιότητας υπηρεσιών.

Η Δρ. Μαρία Τσάμη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και επικεφαλής του εργαστηρίου Δ1: Ευφυείς και προσωποποιημένοι αλγόριθμοι για συνδυασμένες μετακινήσεις και τουριστικές υπηρεσίες. Είναι επίσης μεταδιδακτορική επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (TTLog) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με το σχεδιασμό, τη μοντελοποίηση και την παρακολούθηση των μεταφορών (αστικών και υπεραστικών), την οδική ασφάλεια, τη διαχείριση ανθεκτικότητας, την κοινωνική συμπεριφορά των μετακινούμενων, τον καταμερισμό της κυκλοφορίας, τα ευφυή συστήματα μεταφορών, την κινητικότητα ως υπηρεσία καθώς και με συστήματα και τεχνολογίες αυτοματισμού οχημάτων.

Επιλεγμένα ερευνητικά έργα και δράσεις που έχει συμμετάσχει είναι: “SHOW: SHared automation Operating models for Worldwide adoption” (HORIZON 2020), “MyCorridor: Mobility as a Service in a multimodal European cross-border corridor” (HORIZON 2020), “i4Df:infra4Dfuture” (2020), “AUTOPILOT: AUTOmated driving Progressed by Internet Of Things ” (HORIZON 2020), “SocialCar: Open social transport network for urban approach to carpooling” (HORIZON 2020), “IN LIFE: Independent Living support Functions for the Elderly”(HORIZON 2020), “RESOLUTE: RESilience management guidelines and Operationalization applied to Urban Transport Environment” (HORIZON 2020), “City-HUB”(FP7), “SEE-ITS: South East Europe-Intelligent Transport Systems” (FP7), “Ακαδημία οδικής ασφάλειας e-drive” (Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων), “Traveler behavioral modelling” (Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας). Επιπρόσθετα, έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετική με ανάλυση και εφαρμογή της θεωρίας παιγνίων, τις επιρροές και τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων στη συμπεριφορά των μετακινούμενων καθώς και τη συλλογική νοημοσύνη. Είναι μέλος της ευρωπαϊκής δράσης COST TU1004 (Modelling Public Transport Passenger Flows in the Era of Intelligent Transport Systems) και της δράσης COST TU1305 (Social networks and travel behaviour).

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και ευρωπαϊκών συνεδρίων και σεμιναρίων και καταμετρά περισσότερες από 60 εθνικές και διεθνείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά βιβλία και κεφάλαια βιβλίων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ
6o χλμ. Χαριλάου - Θέρμης
Τ.Κ. 57001
Τ.Θ. 60361
Τηλ. +30.2310.498488
Fax. +30.2310.498269
Email. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό σημείωμα

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.