Μετά από τρία χρόνια γόνιμης συνεργασίας, που περιλάμβανε την υλοποίηση 18 τουριστικών πακέτων σε δέκα πιλοτικές περιοχές της Αδριατικής – Ιονίου (Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα στην Ελλάδα, Ραβέννα και Ακυληία στην Ιταλία, Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, Ζαντάρ στην Κροατία, Τίβατ στο Μαυροβούνιο, Μπεράτ στην Αλβανία και Βελιγράδι στη Σερβία), την ανάπτυξη μιας κοινής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα με σκοπό την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, τη συν-δημιουργία μιας διακρατικής στρατηγικής για το βιώσιμο τουρισμό και τη βιώσιμη κινητικότητας, τη δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου συνεργασίας και την παραγωγή και διάχυση στοχευμένων προτάσεων για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή, οι εταίροι του έργου SUSTOURISMO (Interreg ADRION 2014-2020), συγκεντρώθηκαν για το τελικό τους συνέδριο στις 7 Δεκεμβρίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τεργέστης.
Οι συζητήσεις, κατά τη διάρκεια αυτής της υβριδικής εκδήλωσης (online και δια ζώσης), επικεντρώθηκαν σε ψηφιακές λύσεις και καινοτόμα μοντέλα για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ευκαιρία για ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων με συμμετέχοντες και εκτός του εταιρικού σχήματος.
Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στον σχεδιασμό της κινητικότητας και τον βιώσιμο τουρισμό. Ο Tito Stefanelli, από το TRT Trasporti e Territorio, παρουσίασε την επίδραση της πανδημίας στις μεταφορές και την κινητικότητα, ο Andrea Stocchetti, από το University of Ca' Foscari της Βενετίας, επικεντρώθηκε στον θετικό αντίκτυπο που έχουν τα ήπια μέτρα στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τουρισμού και της κινητικότητας και ο Isidoro De Bortoli, από το EURAC Research, τόνισε την ανάγκη για συν-σχεδιασμό στην ενεργή κινητικότητα των τουριστών.
Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στις ψηφιακές λύσεις των υπηρεσιών του βιώσιμου τουρισμού. Η Γλυκερία Μυροβάλη από το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ παρουσίασε την ψηφιακή εποχή στον τουρισμό και το πως μπορεί η ψηφιοποίηση να επιτύχει επιθυμητές συμπεριφορικές αλλαγές. Η Natasa Miric, από το Dubrovnik Development Agency (DURA), έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και στρατηγικών μέσω των οποίων επιχειρείται η αντιμετώπιση του υπερτουρισμού στο Dubrovnik από το 2017, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής έξυπνης πόλης και της ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, όπως το ‘Dubrovnik eye’ για την παρακολούθηση των τουριστικών ροών και η εφαρμογή ‘Dubrovnik card’. Τέλος, η συζήτηση έκλεισε με την παρουσίαση και αξιολόγηση της εφαρμογής SUSTOURISMO από την Κορνηλία-Μαρία Κοτούλα από το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ.
Στο τελευταίο μέρος του Συνεδρίου, οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα τουριστικά πακέτα (συνδυασμός υπηρεσιών κινητικότητας και άλλων τουριστικών υπηρεσιών) που αναπτύχθηκαν και δοκιμάστηκαν στις SUSTOURISMO πιλοτικές περιοχές ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση γύρω από τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά την υλοποίηση του έργου καθώς και τα επόμενα βήματα.
Το έργο SUSTOURISMO, παρόλο που η τριετής του πορεία συνέπεσε με μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη σύγχρονη ιστορία (πανδημία), απέδειξε ότι η διατομεακή και διασυνοριακή συνεργασία μπορεί και πρέπει να συνεχίζεται ακόμα και υπό δυσχερείς περιστάσεις καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Περισσότερες πληροφορίες για το SUSTOURISMO υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
https://www.facebook.com/sustourismoproject/
https://twitter.com/sustourismo
https://www.linkedin.com/in/sustourismo/
Tο παρόν δελτίο υλοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενό του αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του εταίρου SUSTOURISMO PP4 (CEI-ES) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και των Αρχών του Προγράμματος ADRIΟΝ.