Ετήσιο Φόρουμ EPoSS -Ετήσιο Συνέδριο MNBS 2018
ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΥΦΥΗ
ΤΟ ΙΜΕΤ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Με ιδιαίτερη επιτυχία και εξαιρετικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το Ετήσιο Φόρουμ EPoSS και το Ετήσιο Συνέδριο MNBS 2018, που φιλοξένησε στις 16-17 και 18 Οκτωβρίου το ΙΜΕΤ (Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας-ΕΚΕΤΑ), κύριος ελληνικός ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους πανευρωπαϊκά, με έδρα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα EPoSS (Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα Ολοκληρωμένων Έξυπνων Συστημάτων και το Ετήσιο Συνέδριο MNBS 2018 (Micro-Nano Bio-Systems, Μικρο-Nανο-Bιοσυστήματα)-υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών-DG CNECT) έφεραν στη Θεσσαλονίκη σημαντικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εταιριών κι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τεχνολογίας.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης “το ΙΜΕΤ, που είναι το ελληνικό μέλος της EPoSS, ως φορέας καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών, δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων, επιδιώκοντας τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, αλλά και τις συνεργασίες ερευνητικών φορέων κι επιχειρήσεων”.
Στη διάρκεια των τριών ημερών έγινε εμφανές ότι τα ολοκληρωμένα συστήματα αισθητήρων είναι εξαιρετικά ετερογενή κι αποτελούν σήμερα καθολική πραγματικότητα, ειδικά στον τομέα των μεταφορών. Ειδικότερα με την ελαχιστοποίηση του μεγέθους και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων χρήσης τους, η εξάπλωσή τους μεταλλάσσει τη χρηστική τους ικανότητα, καθώς οι δυνατότητές τους τα καθιστούν ευφυή, καθώς έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται δυναμικά τις πληροφορίες που λαμβάνουν και να προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στο προφίλ, τις αισθήσεις, τις ανάγκες και απαιτήσεις του χρήστη. Τα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, μεταλλάσσονται από απλά μέσα μεταφοράς σε ολοκληρωμένα συστήματα υπηρεσιών, παρέχοντας ολοένα και περισσότερο υπηρεσίες συνδεσιμότητας που περιλαμβάνουν δεδομένα, online ειδοποιήσεις σε περίπτωση ανάγκης, παρακολούθηση πορείας κι επιβατών και ανίχνευση συμπεριφορών (ανθρωπο-διάγνωση ενόψει της αυτόνομης οδήγησης), αλλά ακόμη και ψηφιακές αγορές, διαφημίσεις, κλπ.
Η χρηματοδότηση αυτής της εξέλιξης από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκει το ΙΜΕΤ στη θέση του συναποφασίζοντος, του πρωταγωνιστή - μεταξύ ίσων πανευρωπαϊκά, καθιστώντας το ρόλο του εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική έρευνα και οικονομία.