.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΟ IMET OPEN DAY
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2018
ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το μέλλον των μεταφορών είναι εδώ!

Μια ημέρα «βγαλμένη από το μέλλον» είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι πολυάριθμοι επισκέπτες που επισκέφθηκαν χθες, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, τους χώρους του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη, στο πλαίσιο του IMET OPEN DAY 2018, ενός θεσμού που κάθε χρόνο φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές.

Φίλοι της μηχανοκίνησης, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας αλλά και δεκάδες γονείς που θέλησαν να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με τις μεταφορές του μέλλοντος, εξερεύνησαν, οδήγησαν, διασκέδασαν και κέρδισαν μεγάλα δώρα (tablets, κινητά τηλέφωνα, ποδήλατο διπλής σέλας, αξεσουάρ ποδηλάτου, επιτραπέζια κι εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιδικά βιβλία, μπρελόκ κι εκτυπώσεις 3D printer, παιδικά scooter κ.α.) προσφορά των χορηγών της εκδήλωσης.

Μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν στον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας του αύριο, μέσα από τους προσομοιωτές αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, τα εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας, τα συστήματα παρακολούθησης της κατάστασης του οδηγού και της οδήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων ενώ τις εντυπώσεις «έκλεψαν» τα «έξυπνα» γυαλιά του συστήματος CITS , που μεταφέρουν πληροφορίες στον αναβάτη του ηλεκτρικού ποδηλάτου, προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

Επίκεντρο, η οδική ασφάλεια
Κύρια θεματική του φετινού Open Day ήταν η οδική ασφάλεια με τον διευθυντή του ΙΜΕΤ, Δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρη να απονέμει το βραβείο «Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας» που για πρώτη φορά θεσπίστηκε φέτος σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (Hellastron) και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων για την ευαισθητοποίηση και τις πλούσιες δράσεις του σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Το βραβείο παρέλαβε ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου Στυλιανός Αμπράζης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τρικάλων (Περιφέρειας Α’ Τομέα) Αχιλλέα Λάσπα.Ο κ. Αμπράζης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επιμόρφωσης των καθηγητών σε θέματα οδικής ασφάλειας, για να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στα παιδιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μιλώντας για τη βιωματική τους εμπειρία σχετικά με σοβαρό τροχαίο που είχαν, ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Ιωάννης Κωστάκης και η γνωστή χορογράφος-καθ. χορού Τατιάνα Παπαδοπούλου.

Στους χώρους του ΙΜΕΤ ξεναγήθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής έρευνας και τεχνολογίας της Βουλής Απόστολος Καραναστάσης ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου, ενώ εκτίμησε ότι «είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση και έρευνα καθώς και τις νέες τεχνολογίες στα νέα οχήματα με στόχο τον μηδενικό αριθμό τροχαίων» Ο ίδιος δεσμεύτηκε να συνδράμει προκειμένου να ενταχθεί το μάθημα της οδικής κυκλοφορίας που περιλαμβάνει τα μαθήματα της Ηλεκτρονικής Ακαδημίας Οδήγησης, e-Drive Academy, που δημιούργησε το ΙΜΕΤ, και που ήδη διδάσκονται πιλοτικά σε κάποια σχολεία. Για την στενή συνεργασία που αναπτύσσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ μίλησε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου, Σπύρος Πέγκας τονίζοντας πως ήδη πρότεινε να συμπεριληφθούν στις επόμενες κυκλοφοριακές μελέτες του Δήμου, να υπάρχει πρόβλεψη για τις αυξημένες τουριστικές ροές. Στο φετινό Open Day έδωσαν το παρών και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης.

Το πιο δυναμικό ωστόσο παρών το έδωσε ο κόσμος που αγκάλιασε τον θεσμό, αξιοποιώντας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις μεταφορές του μέλλοντος, ενός μέλλοντος που όπως εξήγησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου, δεν είναι καθόλου μακριά.

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.