.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Μια βραδιά καινοτομίας, γόνιμης αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας είχαν την ευκαιρία να περάσουν μικροί και μεγάλοι φίλοι της έρευνας και της τεχνολογίας γνωρίζοντας τα επιτεύγματα του ΙΜΕΤ  (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή» που διοργάνωσε για 14η χρονιά το ΕΚΕΤΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέπτες, ανακάλυψαν τις δυνατότητες του Safe Strip και των logistics στην υπηρεσία των έξυπνων πόλεων, «δοκίμασαν» το δυναμικό προσομοιωτή οδήγησης, έμαθαν για τους μετρητές ακριβείας της κινητής μονάδας που μετρά τα καυσαέρια  κι έπαιξαν με το επιτραπέζιο μιας βιώσιμης πόλης που δημιουργείται από τους ίδιους. Δίπλα τους, οι ερευνητές και ο διευθυντής του ΙΜΕΤ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης ο οποίος τόνισε ότι το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ προσανατολίζεται σταθερά στις προτάσεις βέλτιστων λύσεων για την οδική ασφάλεια και για «ευφυείς και επιεικείς δρόμους» με στόχο πάντα την ίδια την κοινωνία. «Πίσω από τις καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες που υλοποιούνται παγκόσμια, βρίσκονται σπουδαία μυαλά Ελλήνων ερευνητών. Αυτό διαπιστώνουν και σήμερα, εδώ, οι επισκέπτες, σ’ αυτή την ημέρα εξωστρέφειας»

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά στην Ημέρα του Ερευνητή , παρουσιάστηκαν:

SAFE STRIP

Το SAFE STRIP (SAFE and green Sensor Technologies for self-explaining and forgiving Road Interactive Applications) έχει σκοπό τη συνεισφορά στα Συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, μέσω μίας επαναστατικής ιδέας: τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο στατικών και δυναμικών πληροφοριών που αφορούν στο δρόμο, τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινούμενα οχήματα. Η ανάπτυξη του SAFE STRIP αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την οδική ασφάλεια μέσω έγκυρων και άμεσων πληροφοριών για το δρόμο, το περιβάλλον και την κυκλοφορία, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα στοχεύει να αντικαταστήσει τους σταθμούς διοδίων, τις τρέχουσες «έξυπνες» εφαρμογές στάθμευσης καθώς και τα VMS (Variable Message Signs–Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων Αυτοκινητοδρόμων)”.

ΚΙΝΗΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το κινητό ερευνητικό εργαστήριο περιβάλλοντος, κυκλοφορίας και οδοστρωμάτων του ΙΜΕΤ διαθέτει μετρητές ακριβείας για σταθερούς σταθμούς και μετρά τους αέριους ρύπους καθώς και τα μετεωρολογικά φαινόμενα (ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, υγρασία, θερμοκρασία κ.α.). Ταυτόχρονα, διάφορες μεθόδοι μη-καταστροφικού ελέγχου επιθεωρούν για τυχόν ατέλειες (π.χ. βλάβες, ποιότητα οδοστρώματος) , υποδομές (γέφυρες, δεξαμενές κ.α.)  και Μέσα Μεταφοράς (Αεροπλάνα, τρένα κλπ)

THESSALONIKI INTELLIGENT LOGISTICS HUB

Το «Thessaloniki Smart Mobility Living Lab» του ΙΜΕΤ, ένα από τα μεγαλύτερα Living Labs της Ευρώπης, δημιουργεί διαρκώς και προσφέρει υπηρεσίες με στόχο να γίνει η Θεσσαλονίκη ο έξυπνος κόμβος για Logistics. Μεταξύ άλλων το Εργαστήριο Ευφυούς Κινητικότητας περιλαμβάνει δεδομένα πραγματικού χρόνου για την κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη και βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη κυκλοφοριακών συνθηκών από πολλαπλές πηγές. Στο πλαίσιο της Ημέρας του Ερευνητή παρουσιάστηκαν δύο νέες υπηρεσίες που αφορούν στις εμπορευματικές μεταφορές και τους αποθηκευτικούς χώρους προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία για επιχειρήσεις

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα ευρηματικό επιτραπέζιο παιχνίδι για παιδιά που ως στόχο έχει τη δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στα πλαίσια του οριζόντιου έργου GO SUMP, του προγράμματος Interreg Med 2014-2020, όπου συμμετέχει το έργο MOTIVATE- ‘Promoting citizens’ active involvement in the development of Sustainable Travel Plans in Med Cities with Seasonal Demand’, υπό την τεχνική επίβλεψη του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.  Τα παιδιά «χτίζουν» μία πόλη με υποδομές, κτίρια, σπίτια, πανεπιστήμια, πάρκα  κλπ. και φυσικά με ανθρώπους, προσπαθώντας να διαμορφώσουν συνθήκες βιωσιμότητας με τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, οι γονείς συμμετέχουν σε διαδικτυακή έρευνα σχετική με την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου e-smartec (‘enhanced sustainable mobility with marketing techniques’) του προγράμματος Interreg-Europe 2014-2020, το οποίο συντονίζει το ΙΜΕΤ/EKETA.

Κινητός / Φορητός προσομοιωτής οδήγησης Ι.Χ.Ε. μονής οθόνης

Ο προσομοιωτής αναπτύσσει σενάρια οδήγησης, στοχεύοντας στη μελέτη διαφορετικών καταστάσεων οδήγησης, οι οποίες εμπεριέχουν κίνδυνο σε πραγματικές συνθήκες (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, κόπωσης λόγω αϋπνίας, επικίνδυνες προσπεράσεις κ.α.).

 Researchers' Night 2019

 Researchers' Night 2019

 Researchers' Night 2019

 Researchers' Night 2019

 Researchers' Night 2019

 Researchers' Night 2019

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.