.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

bison logo

  • Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ για ένα έργο στρατηγικής φύσης που στοχεύει στη δέσμευση των Ευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών για μια καλύτερη ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας.
  • Το Ευρωπαϊκό έργο Bison ξεκίνησε στην 1 Ιανουαρίου 2021 και έχει διάρκεια 30 μήνες.
  • Μια κοινοπραξία 39 εταίρων συμμετέχει στο έργο BISON, οι οποίοι είναι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, εταιρειών και οργανισμών.
  • Το έργο BISON καλύπτει τις χώρες της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες και συνδυάζει ισορροπημένα θέματα που σχετίζονται με τις μεταφορές και τη βιοποικιλότητα.

Στην Ευρώπη, είναι επείγουσα η ανάγκη να καταστούν οι υποδομές των μεταφορών πιο βιώσιμες για τη βιοποικιλότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά τους.

Πράγματι, η Ευρώπη πρέπει να προσαρμόσει τις υπάρχουσες υποδομές της στις νέες κλιματολογικές συνθήκες (πλημμύρες, ξηρασίες ...), καθώς και να υιοθετήσει καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των επιπτώσεων των χωροκατακτητικών ειδών και την αντιμετώπιση της μείωσης των εγγενών ειδών και του κατακερματισμού των οικοσυστημάτων. Ταυτόχρονα, η απότομη άνοδος της ανάπτυξης νέων υποδομών μεταφορών, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, πρέπει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην τοπική βιοποικιλότητα, η οποία είναι συχνά ενδημική.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις ανάγκες, για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ένα έργο 3 εκατομμυρίων ευρώ που ασχολείται συνδυαστικά με  θέματα μεταφορών και βιοποικιλότητας. Ως μέρος των τελευταίων προσκλήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος H2020, το έργο BISON ήρθε εγκαίρως για να προετοιμάσει το έδαφος και να αναβαθμίσει την έρευνα για αυτά τα θέματα, στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα- πλαίσιο έρευνας 2021-2027 (HORIZON EUROPE).

Αυτό το έργο, το οποίο συντονίζεται από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και αποτελείται από κοινοπραξία 39 Ευρωπαίων εταίρων και συνδεδεμένων χωρών, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ελλιπούς ενσωμάτωσης της βιοποικιλότητας στην ανάπτυξη υποδομών, συμπεριλαμβανομένων οδών, σιδηροδρόμων, πλωτών οδών, αερολιμένων, λιμένων ή δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Το έργο BISON θα επιτύχει τα παραπάνω μέσω των συγκεκριμένων στόχων:

  • Τον εντοπισμό μελλοντικών αναγκών έρευνας και καινοτομίας για καλύτερη ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στις υποδομές των μεταφορών.
  • Τον προσδιορισμό των κατάλληλων μεθόδων κατασκευής και συντήρησης, καθώς και υλικών ανθεκτικών και μακράς διαρκείας που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς ώστε να μετριαστεί η πίεση στη βιοποικιλότητα.
  • Υποστήριξη των Ευρωπαϊκών κρατών μελών για την εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεών τους με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μελών, στην ενσωμάτωση και τον σχεδιασμό της βιοποικιλότητας στην ανάπτυξη των υποδομών.
  • Υποστήριξη των Ευρωπαϊκών κρατών μελών μέσω της συνεργασίας και της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής έρευνας. 

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Ματίνα Λουκέα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.