.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Οι συνήθειες κινητικότητας, οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των παιδιών και των νέων συχνά δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων. Το ευρωπαϊκό έργο CES4Kids επικεντρώνεται ακριβώς στην αναγνώριση και κατανόηση αυτών των απαιτήσεων από τους μαθητές, καθώς και στην ενδυνάμωση των νέων γενεών να συμμετέχουν στον συνεργατικό σχεδιασμό των συστημάτων κινητικότητας.

Με την υποστήριξη του EIT Urban Mobility (https://www.eiturbanmobility.eu/), στο πλαίσιο της πρόσκλησης Citizen Engagement 2021, και με επικεφαλής το Barcelona City Council, το CES4Kids περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας που θα χρησιμοποιηθεί στο σχολικό περιβάλλον, την διοργάνωση εκδηλώσεων διάδοσης και ευαισθητοποίησης και την διοργάνωση μαθησιακών δραστηριοτήτων όπου οι μαθητές θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν στην πράξη τις αποκτηθείσες γνώσεις. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, οι μαθητές θα εντοπίσουν και θα αναλύσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του σχολικού τους περιβάλλοντος όσον αφορά την κινητικότητα. Το EIT Urban Mobility είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, το CES4Kids προβλέπει τη συμμετοχή παιδιών και νέων σε μια πρωτοβουλία συν-δημιουργίας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων ιδεών, τη συζήτηση και την ιεράρχηση προτάσεων, μέσω ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και των υπηρεσιών κινητικότητας και την υλοποίηση της πλατφόρμας συμμετοχικού σχεδιασμού DecidiUM. Παράλληλα, το έργο επιτρέπει σε συνεργαζόμενους φορείς να λάβουν πολύτιμα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες μετακίνησης των μαθητών που συμμετέχουν, προκειμένου να σχεδιάσουν νέες λύσεις κινητικότητας.

Ως αποτέλεσμα, το CES4Kids θα διαθέσει στο EIT Urban Mobility μια στρατηγική και μια σειρά εργαλείων και διαδικασιών για τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των πολιτών, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της διάδοσης και του αντίκτυπου των πρωτοβουλιών βιώσιμης κινητικότητας στις μελλοντικές γενιές και στο ευρύ κοινό. Το έργο πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε ποιους απευθύνεται το CES4Kids;
Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, που προέρχεται από φορείς του κλάδου (παρόχους κινητικότητας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσφέρουν υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι νέοι στην καθημερινή τους μετακίνηση) έως σχολεία, εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων και άλλους εκπαιδευτικούς συλλόγους, ΜΚΟ ή φορείς που προωθούν τη βιωσιμότητα και φορείς λήψης αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχολεία πιλοτικών εφαρμογών
18 πιλοτικά σχολεία από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν στο έργο προκειμένου να επιτευχθεί η εμπλοκή των παιδιών και των νέων με τη βιώσιμη κινητικότητα.
Ορισμένοι από τους εταίρους του CES4Kids, όπως το Edenway, το Instituto Superior Técnico (IST), το CERTH και το PowerHUB, καθώς και οι δήμοι κάθε πόλης, είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη της συνεργασίας με τα σχολεία στις χώρες τους.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στο έργο θα προσελκύσουν μαθητές από διάφορες ηλικιακές ομάδες, επιτρέποντας την αξιολόγηση των διαφορών στις συνήθειες μετακίνησης μεταξύ μαθητών διαφορετικών επιπέδων αυτόνομης κίνησης. Το CES4Kids κατανοεί ότι οι μορφές κινητικότητας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες κάθε πόλης, επηρεαζόμενες επίσης από τις συνθήκες της κάθε περιφέρειας και τις προτιμήσεις κινητικότητας. Ως εκ τούτου, έχουν προταθεί δύο ηλικιακές ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα αυτονομίας τους στην κινητικότητα:
• 8-12 χρονών: Μαθητές χωρίς αυτονομία κατά την μετακίνηση τους ή/και με μερική αυτόνομία
• 13-17 χρόνων: Μαθητές με πλήρη αυτονομία στην μετακίνηση τους

Πλατφόρμα DecidiUM
Η ψηφιακή πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού του EIT Urban Mobility, DecidiUM, θα είναι το κύριο μέσο για τη διάδοση των δραστηριοτήτων, των εκδηλώσεων και του περιεχομένου πολυμέσων του CES4Kids. Χάρη σε αυτή την πλατφόρμα, το έργο θα αναπτύξει τις διαφορετικές διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε σχολείο πιλοτικής εφαρμογής.

Το CES4Kids θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλες τις λειτουργίες και τα εργαλεία που διαθέτει στην ψηφιακή πλατφόρμα DecidiUM. Μέσα από αυτή την εξέλιξη θα παρακολουθείται όλη η διαδικασία συμμετοχής. Επιπλέον, μόλις οι μαθητές αξιολογήσουν το αστικό περιβάλλον του σχολείου τους, το DecidiUM θα φιλοξενήσει τα σχέδιά τους, επιτρέποντας στους μαθητές να αναθεωρήσουν και να σχολιάσουν τις προτάσεις των συμμαθητών τους. Στόχος της συμμετοχικής διαδικασίας, που επιτυγχάνεται μέσω του DecidiUM, είναι να δώσει προτεραιότητα στις προτάσεις που έχουν ψηφιστεί περισσότερο σε κάθε σχολείο και να τις ορίσει ως τη Στρατηγική τους για Βιώσιμη Κινητικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:
Susanna G. Larios
Urban Strategy Department
Press Officer
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Tel. +34 665 234 134

Σχετικά με το EIT Urban Mobility
Το CES4Kids είναι ένα έργο υπό την υποστήριξη του EIT Urban Mobility.
Το EIT Urban Mobility, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην επιτάχυνση των λύσεων και της μετάβασης προς ένα σύστημα μεταφορών με επίκεντρο τον χρήστη, ολοκληρωμένο και πραγματικά πολυτροπικό. Ως η κορυφαία ευρωπαϊκή κοινότητα καινοτομίας για την αστική κινητικότητα, το EIT Urban Mobility εργάζεται για να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ πόλεων, βιομηχανίας, ακαδημαϊκού κόσμου, έρευνας και καινοτομίας για την επίλυση των πιο πιεστικών προκλήσεων κινητικότητας των πόλεων. Χρησιμοποιώντας τις πόλεις ως ζωντανά εργαστήρια, οι εταίροι της βιομηχανίας, της έρευνας και των πανεπιστημίων θα δείξουν πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να λειτουργήσουν για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων σε πραγματικές πόλεις μεταφέροντας ανθρώπους, αγαθά και απορρίμματα με πιο έξυπνους τρόπους.

Εταίροι του έργου
Το CES4Kids αναπτύσσεται από μια ομάδα διεθνών εταίρων από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Τσεχία, όπως: τα δημοτικά συμβούλια Cascais και Fundão, το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (UL), το Instituto Superior Tecnico (IST), το Edenway, το Κέντρο Τεχνολογίας του Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-CARNET, την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης A.E., το European Passenger's Federation (EPF), το Institute for Advanced Studies and Awareness (IASA), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το PowerHUB και το VUB-MOBI.

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.