.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: DRUID
Τίτλος έργου: Driving Under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines
Διάρκεια: 60 μήνες (15/10/2006 – 14/10/2011)

Περιγραφή: Το έργο DRUID (Driving under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines) στόχευε στη μελέτη της επίδρασης του αλκοόλ, των ψυχοτρόπων φαρμάκων και των ναρκωτικών ουσιών στην οδηγική συμπεριφορά και στην ικανότητα των ανθρώπων να οδηγούν με ασφάλεια. Το DRUID συγκέντρωσε τους πιο έμπειρους οργανισμούς και ερευνητές σε όλη την Ευρώπη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 ευρωπαϊκών χωρών. Ο στόχος ήταν να αποκτηθούν νέες γνώσεις σχετικά με τον πραγματικό βαθμό επίδρασης που προκαλούνται από τα ψυχoτρόπα φάρμακα και τον πραγματικό αντίκτυπό τους στην οδική ασφάλεια. Συνολικά, αυτό το Ολοκληρωμένο Έργο κάλυψε τα κενά γνώσης και παρείχε μια σταθερή βάση για τη δημιουργία εναρμονισμένων, πανευρωπαϊκών κανονισμών για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνευματώδη ποτών, ναρκωτικών/ τοξικών ουσιών και φαρμάκων. Το Ευρωπαϊκό Έργο DRUID ήταν μέρος του 6ου Κοινοτικού Πλαισίου. Συγκέντρωσε 36 ινστιτούτα από 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχοι: Καθώς η κατανάλωση ψυχοτρόπων ουσιών όπως τα οινοπνευματώδη ποτά, οι ναρκωτικές/ τοξικές ουσίες και ορισμένα φάρμακα είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα των οδηγών. Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνευματώδη ποτών και ουσιών εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων. Έπρεπε να γίνουν σημαντικά και ενεργά βήματα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του 50% του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων στην ΕΕ.

Ο στόχος του DRUID ήταν να παράσχει επιστημονική υποστήριξη στην Πολιτική των Μεταφορών της ΕΕ για την επίτευξη του στόχου περί οδικής ασφάλειας του 2010, θεσπίζοντας κατευθυντήριες γραμμές και μέτρα για την καταπολέμηση της οδήγησης υπό επήρεια οινοπνευματώδη ποτών, ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων.

Οι κύριοι στόχοι του DRUID ήταν:

  • Διεξαγωγή μελετών αναφοράς για τον αντίκτυπο στην ικανότητα οδήγησης λόγω οινοπνευματώδη ποτών, ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων και παροχή νέων γνώσεων σχετικά με τον πραγματικό βαθμό επίδρασης που προκαλούν τα ψυχοτρόπα φάρμακα και το πραγματικό αντίκτυπό τους στην οδική ασφάλεια.
  • Δημιουργία συστάσεων για τον καθορισμό αναλυτικών ορίων και ορίων κινδύνου.
  • Η ανάλυση της επικράτησης των ναρκωτικών και φαρμάκων σε ατυχήματα και γενικά στην οδήγηση, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική επιδημιολογική βάση δεδομένων.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ είναι επικεφαλής των Πακέτων Εργασίας για την ανάπτυξη του περιεχομένου και του διαδικτυακού εργαλείου για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις επιδράσεις διαφορετικών φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης. Το ΙΜΕΤ διεξήγαγε επίσης δύο πειραματικές μελέτες σχετικά με την επίδραση του οινοπνεύματος, της αλπραζολάμης και της υπνικής άπνοιας στην ικανότητα οδήγησης και γενικότερα την οδηγική απόδοση. Επιπλέον, το ΙΜΕΤ συνέβαλε στην κατηγοριοποίηση των ναρκωτικών, με βάση την επίδρασή τους στην ικανότητα οδήγησης, και την καταγραφή των προγραμμάτων αποκατάστασης στην Ευρώπη.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Αικατερίνη Τούλιου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 466
Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 453 & +30 211 1069 599

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.