.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

odos 2020 logo

Ακρωνύμιο: ΟΔΟΣ 2020
Τίτλος έργου: «Ευφυές ολοκληρωμένο συνεργατικό σύστημα Οδικής ασφάλειας και συντήρησης Οδικών υποδομών προΣ το 2020» - ΟΔΟΣ 2020
Διάρκεια: 36 μήνες (06/09/2018 – 05/09/2021)

Περιγραφή:
Το προτεινόμενο έργο «Ευφυές ολοκληρωμένο συνεργατικό σύστημα Οδικής ασφάλειας και συντήρησης Οδικών υποδομών προΣ το 2020» ή απλά «ΟΔΟΣ 2020», μέσω της συνεργασίας 3 Επιχειρήσεων και 3 Ερευνητικών Φορέων, στοχεύει στην εισαγωγή μιας καινοτόμου τεχνολογικής λύσης, που μέσω της χρήσης του Δικτύου των Πραγμάτων («Internet of Things» - IoT) και τεχνολογιών επικοινωνίας υποδομής – οχήματος, θα υλοποιήσει συνεργατικές εφαρμογές στο πεδίο των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών χωρίς ουσιαστικές και δαπανηρές παρεμβάσεις στο οδόστρωμα συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς συντήρησης της υποδομής.
Η ολοκληρωμένη τεχνολογική λύση θα απευθύνεται σε όλους τους τύπους οχημάτων (επιβατικά, φορτηγά, μοτοσικλέτες κτλ.) και θα απαιτεί ελάχιστο έως μηδενικό εξοπλισμό από μέρους των οχημάτων. Η προτεινόμενη λύση στηρίζεται στην ενσωμάτωση δικτύου μίκρο και νάνο αισθητήρων σε ειδικά στοιχεία υποδομής που τοποθετούνται επί του οδοστρώματος. Οι αισθητήρες αυτοί συλλέγουν πληροφορίες που παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στις τερματικές συσκευές (έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες ενσωματωμένες ή μη κτλ.) των οδηγών με τη μορφή έξυπνων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας που παρέχουν τις ανάλογες αναγγελίες / πληροφόρηση, προειδοποιήσεις και συστάσεις στους οδηγούς αλλά και στους χειριστές της υποδομής προάγοντας ταυτόχρονα την οδική ασφάλεια, την αποδοτικότητα των μεταφορών, αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό σφαλμάτων (σ.σ. ανάγκη για περαιτέρω συντήρηση) στην υποδομή.

Στόχοι: Οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του ΟΔΟΣ 2020 είναι οι εξής:

  • Εφαρμογή οδικής ασφάλειας για την υποστήριξη οδηγού.
  • Παρακολούθηση φθοράς οδοστρώματος και πρόγνωσης των αναγκών συντήρησης οδοστρώματος για Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ)
  • «Προσωποποιημένες Εικονικές Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων» για πληροφόρηση οδηγών.
  • «Εικονικά Διόδια».

Ρόλος ΙΜΕΤ: Ο ρόλος του ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ είναι ότι συντονίζει τους εταίρους του έργου ΟΔΟΣ 2020 ως προς την ανάπτυξη, την πιλοτική εφαρμογή και την αξιολόγηση των νέων, προηγμένων και καινοτόμων τεχνολογιών, συστημάτων και εφαρμογών, ενώ είναι υπεύθυνο για τη συγγραφή των αντίστοιχων παραδοτέων που περιέχουν τα αντίστοιχα ερευνητικά αποτελέσματα και ευρήματα, καθώς και για την υποβολή τους στην αρμόδια αρχή. Τέλος, εκτός από την τεχνική, το ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ έχει αναλάβει και την οικονομική διαχείριση του έργου ΟΔΟΣ 2020 ως βασικός συντονιστής.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Μαρία Γκέμου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 211 1069 553

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.