.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: AUTOPILOT
Τίτλος έργου: Προοδευτική Αυτόματη Οδήγηση μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων
Διάρκεια: 36 μήνες (01/01/2017 - 31/12/2019)

Περιγραφή: Το έργο AUTOPILOT είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πιλότων Ευρείας Κλίμακας (Large-Scale Pilots) που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και στοχεύει στην προώθηση της ασφαλέστερης αυτόματης οδήγησης μέσω έξυπνων και συνδεδεμένων συσκευών στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Το έργο θα αναπτύξει νέες υπηρεσίες στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Ιnternet οf ΤHings) που θα εξυπηρετούν τα αυτόματα οχήματα, τα οποία θα δοκιμαστούν σε πραγματικές οδικές συνθήκες σε πέντε πιλοτικές πόλεις. Βασιζόμενο στις τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων, το έργο θα οδηγήσει την Αυτόματη Οδήγηση σε νέα επίπεδα όπως:

 • Ενίσχυση της αντίληψης του περιβάλλοντος οδήγησης μέσω αισθητήρων συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
 • Προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, του Διαδικτύου των Πραγμάτων και των Υπηρεσιών Κινητικότητας.
 • Συνεισφορά στην ανάπτυξη προδιαγραφών του Διαδικτύου των Πραγμάτων και του οικοσυστήματός του.
 • Χρήση και αξιολόγηση προηγμένων τεχνολογιών διασυνδεσιμότητας οχημάτων ή οχημάτων-υποδομής (Vehicle to Everything).
 • Aξιολόγηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων του Διαδικτύου των Πραγμάτων στην Κινητικότητα.

Το έργο AUTOPILOT ξεκίνησε επίσημα στις 6 Φεβρουαρίου 2017 με μία δημόσια εκδήλωση στο Δημαρχείο των Βερσαλλιών, συνδιοργανωμένη από τους φορείς VGP, Vedecom, ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ και ERTICO. Την εκδήλωση φιλοξένησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς του γαλλικού πιλότου στις Βερσαλλίες, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να λάβουν αναλυτικές πληροφορίες για τον πιλότο αυτόν και να πάρουν μέρος στην επίδειξη της υφιστάμενης τεχνολογίας με αυτόματα οχήματα της γαλλικής εταιρείας VEDECOM στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου των Βερσαλλιών. Επιπλέον, έδωσε τη δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να ενημερωθούν σχετικά με τους στόχους του έργου AUTOPILOT, καθώς και να ανταλλάξουν σχετικές εμπειρίες και απόψεις με εκπροσώπους των λοιπών πιλοτικών πόλεων του έργου. Περισσότεροι από 100 ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, αντιπροσωπεύοντας διάφορους σχετικούς φορείς όπως δημόσιες αρχές, πάροχοι υπηρεσιών, χρήστες και ερευνητικά ιδρύματα.

Στόχοι: Το έργο AUTOPILOT εξετάζει πέντε βασικά Σενάρια Χρήσης τα οποία θα εφαρμοστούν στους επιλεγμένους πιλότους (Πίνακας 1). Επιπλέον, το έργο συνεισφέρει σε προηγμένα επιχειρηματικά μοντέλα και υπηρεσίες για την αυτόματη οδήγηση, όπως:

 • Υπηρεσίες σοφέρ εντός της πόλης για τουρίστες (City Chauffer).
 • Προηγμένη ανίχνευση και διαδραστική επικοινωνία για ευπαθείς ομάδες χρηστών της οδού (Vehicle to Vulnerable Road Users).
 • Αυτόματη βελτιστοποίηση διαδρομής (Autonomous route optimisation).
 • Αυτόνομη επαναφορά/ ανασύνταξη στόλου αυτόματων οχημάτων (car rebalancing).
 • Χάρτες υψηλής ευκρίνειας για αυτόματη οδήγηση (HD Maps).
 • Σύστημα οδήγησης 6ης αίσθησης (6th Sense Driving).
 • Δυναμικός e-Ορίζοντας (Dynamic eHorizon).

Ρόλος ΙΜΕΤ: Στην Κοινοπραξία του έργου AUTOPILOT, η Ελλάδα εκπροσωπείται από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ (www.hit.certh.gr), το οποίο είναι υπεύθυνο για τις παρακάτω δράσεις:

 • Συντονισμός της συλλογής των απαιτήσεων όλων των πιλοτικών δράσεων.
 • Συντονισμός των δράσεων αξιολόγησης των βιομηχανικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
 • Συντονισμός των τοπικών δράσεων διάχυσης στις πιλοτικές πόλεις.
 • Ανάπτυξη της πλατφόρμας διεπικοινωνίας των ευπαθών χρηστών της οδού (πεζοί, ποδηλάτες) με τα αυτόματα οχήματα μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων για την επίτευξη της ασφάλειας και της κινητικότητας όλων των χρηστών του αστικού περιβάλλοντος του κάστρου των Βερσαλλιών.

Η κοινοπραξία του έργου AUTOPILOT συντονίζεται από το ERTICO – ITS Europe και περιλαμβάνει 43 εταίρους από 13 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και 1 εταίρο εκτός Ε.Ε., οι οποίοι εκπροσωπούν την βιομηχανία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, την αυτοκινητοβιομηχανία, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια καθώς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+302310498261
Στέλλα Νικολάου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+302111069558

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.