.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: AVENUE
Τίτλος έργου: Autonomous Vehicles to Envolve in New Urban Experience
Διάρκεια: 48 μήνες (01/05/2018 - 01/05/2022)

Περιγραφή: Το έργο AVENUE στοχεύει να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει δοκιμές/επιδείξεις αυτοματοποίησης των αστικών μεταφορών μεγάλης κλίμακας αναπτύσσοντας, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στόλους αυτόνομων μίνι λεωφορείων σε περιοχές 4 ευρωπαϊκών πόλεων-πιλότων: τη Γενεύη, τη Λυών, την Κοπεγχάγη και το Λουξεμβούργο, καθώς και σε τρεις πόλεις-ακολούθους. Το έργο AVENUE επανεξετάζει τις προσφερόμενες δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες των επιβατών και τους περιορισμούς του χρόνου τους, αντί να προσπαθεί να φιλοξενήσει αυτόνομα οχήματα στα υφιστάμενα προγραμματισμένα δρομολόγια λεωφορείων. Σε αυτό το πλαίσιο, το AVENUE εισάγει καινοτόμα παραδείγματα δημόσιων συγκοινωνιών υπό την καθοδήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) που βασίζονται στις υπηρεσίες “από πόρτα σε πόρτα / door2door ” και στην αναδυόμενη έννοια του “Νέφους Κινητικότητας / Mobility Cloud” στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου δημόσιων μεταφορών. Με αυτό μοντέλο μπορούν να υπάρξουν εξατομικευμένες δημόσιες συγκοινωνίες που θα είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές, χωρίς εκπομπές καυσαερίων, προσαρμοσμένες στην εκάστοτε ζήτηση και οι οποίες θα είναι διαθέσιμες οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Αυτό θα μπορεί να προκύψει κατόπιν συνδυασμού των συμβατικών δημόσιων συγκοινωνιών με νέα μοντέλα υπηρεσιών όπως αυτά της οικονομίας του διαμοιρασμού. Οι εταίροι του έργου θα εφαρμόσουν τεχνολογίες αιχμής και επικοινωνίες I2V, V2I & V2V που θα επιτρέψουν διπλάσια αύξηση της μέσης ταχύτητας του οχήματος και δεκαπλάσια αύξηση της εμβέλειας την οποία εξυπηρετούν τα αυτόνομα οχήματα. Θα εισαχθεί ένα σύνολο αντίστοιχων υπηρεσιών, εντός και εκτός οχήματος, που θα βελτιώνουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, τη συνολική ποιότητα της υπηρεσίας και την προστιθέμενη αξία για τους επιβάτες και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες και τους ευάλωτους χρήστες.

Το έργο αξιοποιεί την εμπειρία της κοινοπραξίας, η οποία αποτελείται από 16 εταίρους 7 ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τη λειτουργία των 65 μίνι λεωφορείων της εταιρίας Navya σε 22 πόλεις 13 χωρών που ήδη έχουν επιδείξει αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία μεταφέροντας περισσότερους από 180.000 επιβάτες σε μέρη πιλοτικών δοκιμών.

Στόχοι: Οι κυριότεροι στόχοι και καινοτομίες του έργου είναι οι εξής:

  • Η ανάπτυξη και επικύρωση αυτόνομων οχημάτων που θα ενσωματώνονται στις δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών των διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων
  • Η επικύρωση της ασφάλειας κατά τη χρήση αυτόνομων οχημάτων σε σύνθετες κυκλοφοριακές καταστάσεις εντός αστικών κέντρων.
  • Η ανάπτυξη και δοκιμή νέων καινοτόμων και ρηξικέλευθων υπηρεσιών δημόσιων αστικών συγκοινωνιών για αυτόνομα οχήματα, που θα αυξήσουν την αποδοχή των χρηστών
  • Η αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και των ωφελειών από την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων για τις δημόσιες αστικές μεταφορές
  • H εκπόνηση συστάσεων προς τους φορείς εκμετάλλευσης και τις αρχές δημόσιων μεταφορών όσον αφορά στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση αυτόνομων οχημάτων στις αστικές και υπεραστικές μεταφορές
  • Η προώθηση των πλεονεκτημάτων των αυτόνομων οχημάτων στις δημόσιες μεταφορές από τους φορείς εκμετάλλευσης και τις αρχές δημόσιων μεταφορών προς το κοινό.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ στα πλαίσια του έργου έχει αναλάβει:

  • Τα θέματα της διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των δεδομένων
  • Τον προσδιορισμό των αναγκών και των απαιτήσεων των επιβατών (συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και ΑμεΑ)
  • Την ανάπτυξη συστήματος για επικοινωνία I2V (Infrastructure-to- Vehicle), μεταξύ υποδομής και οδηγού-οχήματος για θέματα οδικής ασφάλειας (ενημερώνοντάς τον σχετικά για τις συνθήκες της οδού, όπως για παράδειγμα η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, η υγρασία κ.λπ.)

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Μαρία Πάνου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 211 1069 550

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.