Ακρωνύμιο: REMOTE
Τίτλος έργου: Remote health and social care for independent living of isolated elderly with chronic conditions
Διάρκεια: 42 μήνες (01/04/2009 – 31/10/2012)
Περιγραφή: Το έργο REMOTE ανήκει στην κατηγορία AAL project που στοχεύει στην προώθηση της τελευταίας τεχνολογίας στους τομείς των υπηρεσιών της tele-healthcare και της περιβαλλοντικής ευφυΐας, ενισχύοντας το σπίτι των ηλικιωμένων με οπτικοακουστικές τεχνολογίες, αισθητήρες, κινητική παρακολούθηση και ικανότητες αυτοματισμού για τον εντοπισμό ζωτικών σημείων, δραστηριότητας, συμπεριφοράς και κατάστασης της υγείας τους. Επίσης, ανιχνεύει κινδύνους και κρίσιμες καταστάσεις, καθώς παρέχει, προληπτικά και αντιδραστικά, αποτελεσματική και αποδοτική υποστήριξη στο σπίτι. Αυτό το έγγραφο παρουσιάζει τους στόχους του έργου, την προσέγγιση και τις αρχές που επικυρώθηκαν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνολικά, το REMOTE χαρακτηρίζεται από: μια φιλοσοφία με επίκεντρο τον χρήστη και τη συνεπή συμμετοχή των χρηστών με διαδικασίες για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, ισχυρή δέσμευση σε ηθικά και νομικά ζητήματα, υγιείς επιστημονικές, βασισμένες και τεκμηριωμένες μεθόδους (συμπεριλαμβανομένων πιλοτικών πραγματικών πλαισίου σε 6 χώρες) για τη μέτρηση της χρηστικότητας, του αντίκτυπου και της αποδοχής των εξελίξεων από τους ηλικιωμένους.
Στόχοι: Το REMOTE στοχεύει στον καθορισμό και την καθιέρωση μιας πολύ-επιστημονικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την Ε&Α των ICT για την αντιμετώπιση, σε πραγματικές συνθήκες ζωής, προσδιορισμένων αναγκών των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων και κυρίως των πολιτών που κινδυνεύουν λόγω γεωγραφικής και κοινωνικής απομόνωσης σε συνδυασμό με χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, η αρθρίτιδα, το άσθμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Alz-heimer, η νόσος του Πάρκινσον και η συνύπαρξη παραγόντων κινδύνου στον τρόπο ζωής όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, οι κακές διατροφικές συνήθειες/καταναλωτικές συνήθειες, το στρες και τα χαμηλά επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας. Για το σκοπό αυτό, το έργο θα προωθήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους τομείς της υπηρεσίας tele-healthcare και της περιβαλλοντικής ευφυίας (AmI). Θα ενισχύσει το προσωπικό περιβάλλον των ηλικιωμένων με οπτικοακουστική τεχνολογία, αισθητήρες, κινητική παρακολούθηση και ικανότητες αυτοματισμού για τον εντοπισμό των ζωτικών σημείων, τη δραστηριότητα, τη συμπεριφορά και την κατάσταση της υγείας και τον εντοπισμό κινδύνων και κρίσιμων καταστάσεων, καθώς και την παροχή υποστήριξης, με προληπτικά και αντιδραστικά μέσα που θα είναι αποτελεσματικά και αποδοτικά στο σπίτι. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του έργου θα αναπτυχθεί η κλιμάκωση των υφιστάμενων ερευνητικών πρωτοτύπων και η ανάπτυξη νέων συστημάτων για τη συλλογή, την καταγραφή και την ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία και το πλαίσιο. Αυτά περιλαμβάνουν φορέσιμη τεχνολογία, αισθητήρες για την ανίχνευση ενδοστοματικής μικροσκοπικής υγρασίας και κινήσεων της γνάθου, θερμοκρασία σώματος, αρτηριακή πίεση, καρδιακό ρυθμό, ανθρώπινη στάση και αναγνώριση κίνησης/επιτάχυνσης κ.λπ., και, από την άλλη πλευρά, αισθητήρες και ενεργοποιητές που θα εγκατασταθούν σε εγκαταστάσεις (και οχήματα), για την παροχή πληροφοριών του περιβάλλοντος, π.χ. θερμοκρασία αέρα, φωτεινότητα, υγρασία, τοποθεσία και κίνηση του ανθρώπου, κ.λπ. Στη συνέχεια, προκειμένου να εστιάσουμε στους συγκεκριμένους κινδύνους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ηλικιωμένα άτομα με χρόνιες παθήσεις λόγω της ζωής τους, μόνοι τους ή λόγω του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Το έργο έχει ως στόχο να επιτρέψει στους επαγγελματίες φροντιστές να έχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο αλλά και παρελθοντικά ιατρικά δεδομένα των ασθενών τους ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε, ώστε να μπορούν να διαγνώσουν και να αντιδράσουν άμεσα σε κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών τους. Το έργο εισάγει μια καινοτόμο, βασισμένη στην οντολογία, ανοιχτή αρχιτεκτονική και πλατφόρμα αναφοράς για να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα, την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και την κοινή χρήση περιεχομένου μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών και υπηρεσιών.
Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ είναι Εταίρος του έργου.
Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 261/+30 211 10 69 599