.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: ÆGIS
Τίτλος έργου: Open Accessibility Everywhere: Groundwork, Infrastructure, Standards
Διάρκεια: 48 μήνες (01/09/2008- 31/08/2012)

Περιγραφή: Το έργο AEGIS (Προσβασιμότητα παντού: Θεμέλια, Υποδομές, Πρότυπα) επιδίωξε να προσδιορίσει εάν οι τεχνικές πρόσβασης 3ης γενιάς θα παρείχαν μια πιο προσιτή, πιο εκμεταλλεύσιμη και βαθιά ενσωματωμένη προσέγγιση για τις ευρέως διαδεδομένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Αυτή η προσέγγιση αναπτύχθηκε και διερευνήθηκε με το Πλαίσιο Ανοιχτής Προσβασιμότητας (“Open Accessibility Framework”), διαμέσου του οποίου αντιμετωπίζονται οι βαθμίδες του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της εφαρμογής προσβάσιμων τεχνολογιών ICT. Το Πλαίσιο Ανοιχτής Προσβασιμότητας παρέχει ενσωματωμένες υποστηρικτικές λύσεις προσβασιμότητας, καθώς και εργαλεία για προγραμματιστές, για την χάραξη της προσβασιμότητας σε υφιστάμενα και αναδυόμενα προϊόντα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) ευρείας διάδοσης. Με αυτό τον τρόπο καθιστά την προσβασιμότητα ανοιχτή, προς άμεση διασύνδεση και λειτουργία όπως επίσης εξατομικευμένη και παραμετροποιήσιμη, έτσι ώστε να είναι τελικά εφαρμόσιμη σε διάφορα περιβάλλοντα. ρεαλιστική τεχνολογία και εφαρμόζεται σε διάφορα πλαίσια.

Βασισμένο σε ένα ολιστικό πλαίσιο με κέντρο τον χρήστη, το ÆGIS προσδιόρισε τις ανάγκες και τα μοντέλα αλληλεπίδρασης για πολλές ομάδες χρηστών (χρήστες με προβλήματα όρασης, ακοής, κίνησης, ομιλίας και γνωστικών διαταραχών καθώς και προγραμματιστές εφαρμογών) και ανέπτυξε υποστήριξη γενικευμένης προσβασιμότητας βασισμένη σε ανοιχτό κώδικα για ευρέως διαδεδομένες συσκευές και εφαρμογές (υπολογιστών, εμπλουτισμένων διαδικτυακών εφαρμογών και κινητών συσκευών).

Όλες οι λύσεις που αναπτύχθηκαν αξιολογήθηκαν επαναληπτικά από ένα σημαντικό αριθμό τελικών χρηστών, προγραμματιστών και εμπειρογνωμόνων σε 3 πιλοτικές φάσεις και 4 πιλοτικές περιοχές ανά την Ευρώπη (σε Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Το έργο συμπεριέλαβε σημαντική συμμετοχή από μέρους της βιομηχανίας και των τελικών χρηστών διαμέσου μεγάλων συνεταιρισμών τους. H αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου προωθήθηκε διαμέσου σημαντικών δράσεων προτυποποίησης καθώς και εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος των τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν έχουν αποτελέσει είτε νέες εφαρμογές ανοιχτής πηγής είτε συμφυή μέρη υφισταμένων και ήδη ευρέως υιοθετημένων λύσεων.

Στόχοι: Οι θεμελιώδεις επιστημονικοί στόχοι του έργου ÆGIS και του Πλαισίου Ανοιχτής Προσβασιμότητας ήταν να:

  • επιδείξει και να αποδείξει ότι η χρήση τεχνικών πρόσβασης 3ης γενιάς έχει ως αποτέλεσμα ίσες ή καλύτερες εμπειρίες πρόσβασης του τελικού χρήστη σε σύγκριση με τις υφιστάμενες προσεγγίσεις 2ης γενιάς,
  • εντοπίσει και να αναπτύξει το σωστό συνδυασμό εργαλείων προγραμματιστή που βοηθούν στη δημιουργία προσβάσιμων εφαρμογών που αξιοποιούν προκατασκευασμένα στοιχεία διεπαφής χρήστη με δυνατότητα ανάπτυξης περαιτέρω προσβασιμότητας για υπολογιστές, κινητά και εφαρμογές Διαδικτύου - επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δημιουργούν εύκολα προσβάσιμες εφαρμογές,
  • 3αναπτύξει ένα σύνολο ενσωματωμένων υποστηρικτικών τεχνολογιών για κινητές συσκευές με τεχνολογική αναφορά σε αυτό το πλαίσιο και προσφέρουν μια ικανοποιητική εμπειρία σε άτομα με αναπηρίες,
  • 4αναπτύξει ένα σύνολο πρακτόρων χρήστη για υπολογιστές και κινητές συσκευές που αξιοποιούν και μεταφράζουν μία διαλειτουργική σε όλες τις πλατφόρμες Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν στους χρήστες με αναπηρίες την ίδια χρηστικότητα και προσβασιμότητα στις εμπλουτισμένες εφαρμογές Διαδικτύου με αυτή που ήδη έχουν στις προσβάσιμες εφαρμογές υπολογιστή.

Ρόλος ΙΜΕΤ:

  • Συντονιστής του έργου (μέχρι 31 Αυγούστου 2011).
  • Διαχειριστής ποιότητας του έργου (από τον 2ο χρόνο του έργου).
  • Ανάπτυξη των σεναρίων χρήσης του έργου.
  • Εγκαθίδρυση και συντήρηση του Open Accessibility Everywhere Group (OAEG) blog.
  • Ανάπτυξη και συντήρηση του Πλαισίου Ανοιχτής Προσβασιμότητας («Open Accessibility Framework»).
  • Ανάπτυξη του πλαισίου αξιολόγησης και των πειραματικών πλάνων για τους πιλότους με χρήστες, για την τεχνική αξιολόγηση και την ανάλυση αποτελεσμάτων.
  • Επισκόπηση τεχνολογίας σχετικά με λύσεις προσβασιμότητας που ενυπάρχουν σε κινητές συσκευές.
  • Ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής για το πλαίσιο προσβασιμότητας ενσωματωμένης εκ σχεδιασμού σε κινητές συσκευές.
  • Ανάπτυξη των πλαισίων προσβασιμότητας και των Διεπαφών Προγραμματισμού Εφαρμογών για κινητές συσκευές που υποστηρίζουν Java Micro Edition CDC και CLDC και διαλειτουργούν με υφιστάμενες βοηθητικές τεχνολογίες εκτός περιβάλλοντος της Java.
  • Ανάπτυξη υποστήριξης προσβασιμότητας για στοιχεία διεπαφών χρήσης περιβαλλόντων που υποστηρίζουν Java Micro Edition CDC και CLDC.
  • Ανάπτυξη ανοιχτού εργαλείου για τη δημιουργία προσβάσιμων CDC κινητών εφαρμογών.
  • Ανάπτυξη και συντήρηση εργαλείων για την διευθέτηση των διαδικασιών προγραμματισμού, διαχείρισης και επικοινωνίας του έργου.
  • Διεξαγωγή κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης.
  • Προετοιμασία ερευνητικού οδικού χάρτη της περιοχής.
  • Παρακολούθηση και αναφορά ηθικών θεμάτων και θεμάτων φύλου.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Δρ. Μαρία Γκέμου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 211 1069 553
Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 453 & +30 211 1069 599

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.