Ακρωνύμιο: TERRAIN
Τίτλος έργου: Twinning and Engagement in net-zero tRanport tRAnsItioN
Διάρκεια: 36 μήνες (1/9/2024 – 31/8/2027)
Περιγραφή: Το έργο TERRAIN χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg IPA Adrion 2021-2027 (https://www.interreg-ipa-adrion.eu/). Έχοντας ως βάση την ανταλλαγή εμπειρίας και το συν-σχεδιασμό, στοχεύει στην ορθή καθοδήγηση και διευκόλυνση των πόλεων της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου ως προς τη μετάβασή τους στην εποχή της βιώσιμης έξυπνης αστικής κινητικότητας. Με οριζόντιο μέντορα του έργου το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ), 9 πόλεις της περιοχής εμπλέκονται σε μία τριετή συνεργασία ώστε να διευκολυνθούν στο σχεδιασμό πόλεων μηδενικών ρύπων στο κομμάτι της κινητικότητας σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Έχοντας στο εταιρικό σχήμα, φορείς που αντιπροσωπεύουν 4 πόλεις από τις Ευρωπαϊκές χώρες του προγράμματος, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις ‘Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις’ (Ιωάννινα – Ελλάδα, Μπολόνια – Ιταλία, Λιουμπλιάνα – Σλοβενία, Ζάγκρεμπ - Κροατία) και 5 από τις μεγαλύτερες πόλεις των υπό ένταξη χωρών (Σαράγεβο - Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μπεράνε - Μαυροβούνιο, Παντσεβό - Σερβία, Σκόπια – Βόρεια Μακεδονία, Δυρράχιο - Αλβανία), τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του έργου αναμένονται υψηλά.
Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν ζωντανά εργαστήρια ανά περιοχή, τα μέλη των οποίων θα συν-αναλύουν, συν-αποφασίζουν, συν-εφαρμόζουν και συν-παρακολουθούν τα αποτελέσματα πιλοτικών δράσεων που θα προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα. Στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας οι Ευρωπαϊκές πόλεις του έργου θα δράσουν ως μέντορες για τις υπό ένταξη περιοχές, υλοποιώντας επιτόπιες αυτοψίες, προτείνοντας μέτρα και παρεμβάσεις και υποστηρίζοντάς τους στην μετάβαση προς τις μεταφορές μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα:
- Η πόλη των Ιωαννίνων λειτουργεί ως μέντορας ηλεκτροκίνησης.
- Η Μπολόνια ως μέντορας στις δημόσιες συγκοινωνίες.
- Το Ζάγκρεμπ ως μέντορας ενεργούς κινητικότητας (πεζή μετακίνηση, ποδήλατο).
- Η Λιουμπλιάνα ως μέντορας ψηφιακής μετάβασης στον τομέα των μεταφορών.
- Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ είναι οριζόντιος μέντορας συν-σχεδιασμού και ανάπτυξης πολιτικών στις μεταφορές.
Στόχοι:
- Η προώθηση βιώσιμων λύσεων κινητικότητας με στόχο τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ανεξέλεγκτης κίνησης με μηχανοκίνητα μέσα.
- Η δημιουργία ζωντανών εργαστηρίων (Living Labs) συν-σχεδιασμού μέτρων βιώσιμης κινητικότητας.
- Η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας στον τομέα των βιώσιμων μεταφορών.
- Η εφαρμογή πιλοτικών δράσεων που θα βοηθήσουν τις πόλεις στη μετάβασή τους σε ένα πιο βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο μέλλον των μεταφορών.
- Η προώθηση της καινοτομίας και η εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών βιώσιμης κινητικότητας.
- Η δημιουργία του κέντρου αριστείας ‘TERRAIN’ που θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνεργασίας για την ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση βιώσιμης κινητικότητας στη Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.
Ρόλος ΙΜΕΤ: Ως επικεφαλής εταίρος, το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ αναλαμβάνει το συντονισμό και τη διαχείριση του έργου TERRAIN. Είναι υπεύθυνος φορέας για:
- Την παροχή στρατηγικής καθοδήγησης στους εταίρους/πόλεις του έργου.
- Τη διασφάλιση της αποτελεσματικής συνεργασίας και εσωτερικής επικοινωνίας.
- Τον καθορισμό του οράματος και την επίτευξη των στόχων του έργου.
- Το συντονισμό και τις κατευθυντήριες οδηγίες στα εννιά ζωντανά εργαστήρια βιώσιμης κινητικότητας.
- Την καθοδήγηση στην ανάπτυξη αποδεκτών και βιώσιμων σχεδίων αστικής κινητικότητας στις συμμετέχουσες περιοχές.
- Τη κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.
Ιστοσελίδα έργου: https://terrain.interreg-ipa-adrion.eu/
Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Δρ. Μαρία Μορφουλάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498454
Δρ. Γλυκερία Μυρόβαλη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498462