.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: CO-GISTICS
Τίτλος Έργου: Cοoperative logistics for sustainable mobility of goods
Διάρκεια: 25 μήνες (1/1/2014 - 31/1/2016)
Περιγραφή έργου:

Το έργο CO-GISTICS στοχεύει στον συνδυασμό των τεχνολογιών συνεργατικών συστημάτων και των επικοινωνιών μεταξύ μηχανημάτων (Μ2Μ). Βασίζεται στην εφαρμογή συνεργατικών υπηρεσιών κινητικότητας για την υποστήριξη και ενίσχυση της διαδικασίας των logistics, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση του κλάδου των μεταφορών, τόσο σε οικονομικά θέματα όσο και από την πλευρά της βιωσιμότητας. Το έργο CO-GISTICS αποτελεί μια καινοτόμο δράση που στοχεύει στην χρήση υφιστάμενων συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας εξ’ ολοκλήρου στις εμπορευματικές μεταφορές, παρέχοντας τις παρακάτω πέντε υπηρεσίες:
• Εξοικονόμηση ενέργειας στις μετακινήσεις μέσω συνεργατικών συστημάτων σηματοδότησης
• Ευφυείς υπηρεσίες σε περιοχές στάθμευσης και παράδοσης προϊόντων
• Συνεργατικές υπηρεσίες πολυτροπικών μεταφορών εμπορευμάτων
• Εκτίμηση και παρακολούθηση του αποτυπώματος CO2 στις εμπορευματικές μεταφορές σε αστικές και περιαστικές περιοχές
• Υποστήριξη περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης (eco-drive) για οδηγούς βαρέων οχημάτων.
Οι πιλοτικές εφαρμογές του έργου εξετάζουν τις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών, θέτοντας ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων των εμπορευματικών μεταφορών. Με την εφαρμογή σε 7 από τους μεγαλύτερους εμπορευματικούς κόμβους της Ευρώπης (Φρανκφούρτη, Τεργέστη, Βίγκο, Μπορντώ, Μπιλμπάο, Αράντ και Θεσσαλονίκη), οι συνεργατικές υπηρεσίες του έργου CO-GISTICS θα συνεισφέρουν στην βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία των οχημάτων, των οδικών δικτύων, των λιμένων, των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών σταθμών και των εμπορευματικών μεταφορών. Η λειτουργία των συνεργατικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων τεχνολογικών συστημάτων θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση του έργου, δίνοντας τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών από τους εμπλεκόμενους φορείς στο μέλλον. Για τις πιλοτικές εφαρμογές των συστημάτων στις εμπορευματικές μεταφορές θα χρησιμοποιηθούν συνολικά 325 οχήματα.
Οι συνεργατικές υπηρεσίες του CO-GISTICS θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπεμπόμενων από τις εμπορευματικές μεταφορές ρύπων μέσα από εφαρμογές όπως η υπηρεσία υποστήριξης περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης. Μέσω της υπηρεσίας αυτής θα παρέχεται στους οδηγούς ενημέρωση για τους ρύπους CO2 που εκπέμπονται, οι οποίοι θα μειωθούν εφαρμόζοντας τεχνολογίες υποστήριξης της οδήγησης και επιλογής προφίλ ταχύτητας για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο οδήγησης. Το CO-GISTICS θα αυξήσει επίσης την αποδοτικότητα του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων και εκδίδοντας άμεσα την απόδειξη παραλαβής κατά την παράδοση των εμπορευμάτων. Τέλος, οι οδηγοί οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων θα ωφεληθούν από τη χρήση των υπηρεσιών, εξαιτίας της μείωσης του άγχους και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους, μέσα από την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των σηματοδοτών.

Contact persons:
Josep Maria Salanova Grau,

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 433
Georgia Ayfadopoulou,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 451

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.