.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

intereg logo green mind

Ακρωνύμιο: green mind
Τίτλος έργου: GREEN and smart Mobility INDustry innovation
Διάρκεια: 36 Μήνες (0102/2018 - 01/012021)
Περιγραφή:
Άξονας προτεραιότητας 1: Προώθηση δυνατοτήτων καινοτομίας στην Μεσόγειο στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη
1.1 Αύξηση της διακρατικής δραστηριότητας καινοτόμων συστάδων και δικτύων βασικών τομέων της περιοχής της Μεσογείου

Το έργο «Green mind» έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας μέσω της ενίσχυσης της περιφερειακής και διακρατικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και δημόσιων φορέων. Ο τομέας της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα καινοτομίας τόσο για ολόκληρη την Ευρώπη όσο και συγκεκριμένα για την περιοχή της Μεσογείου ο οποίος επηρεάζεται άμεσα από την ταχύτατη τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές που τίθενται σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Το Green mind έχει ως στόχο να ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες συστάδων φορέων και οργανισμών σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο με απώτερο στόχο τη στήριξη των ΜΜΕ στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει η αγορά για αύξηση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών πράσινης και έξυπνης κινητικότητας.

Στόχοι: Στο έργο Green Mind 8 περιφέρειες της Μεσογείου (Εμίλια Ρομάνια, Κεντρική Μακεδονία, Ανδαλουσία, Μασσαλία, Ίστρια, Σαράγεβο, Ποντράβσκα και Σπλιτ/Δαλματία) συνεργάζονται με στόχο την εφαρμογή και αξιολόγηση νέων υπηρεσιών και μοντέλων που αφορούν συστάδες επιχειρήσεων και οργανισμών καινοτομίας με στόχο την προώθηση διακρατικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξης πολιτικών με βάση τις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) των εμπλεκόμενων περιφερειών. Οι υπηρεσίες και τα μοντέλα αυτά αφορούν 3 άξονες προτεραιότητας (μάρκετινγκ, ανίχνευση ευκαιριών δημόσιας χρηματοδότησης και αντιστοιχίσεις B2B) για το σύνολο του τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας (μεταφορές & logistics, αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια και ICT). Τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων θα αποτελέσουν την βάση δημιουργίας ενός επιχειρηματικού μοντέλου που θα είναι εύκολα εφαρμόσιμο και σε άλλες περιφέρειες τόσο των χωρών της Μεσογείου όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Επίσης στα πλαίσια του έργου θα αναπτυχθεί ένα διακρατικό δίκτυο καινοτομίας που θα περιέχει τόσο επιχειρήσεις όσο και φορείς δημόσιας διοίκησης αλλά και έρευνας και καινοτομίας. Στόχος του δικτύου είναι τόσο η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας όσο και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο περιφέρειας μέσα από την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building).

Συντονιστής του έργου είναι η Αναπτυξιακή εταιρία της Φεράρα στην Ιταλία ενώ εταίροι του έργου είναι:

  • το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα,
  • το smart city cluster της Ανδαλουσίας στην Ισπανία,
  • η Περιφερειακή αντιπροσωπεία Προβηγκίας, Άλπεων, Κυανής Ακτής και Κορσικής στην Γαλλία,
  • η Αναπτυξιακή εταιρία της Ίστρια στην Κροατία,
  • η Αναπτυξιακή εταιρία του Σαράγιεβο στην Βοσνία Ερζεγοβίνη,
  • το ινστιτούτο eZAVOD στην Σλοβενία και
  • η περιφέρεια του Σπλιτ στην Κροατία.
  • Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι συνεργαζόμενος εταίρος του έργου (Associate Partner)

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου:
https://interreg-med.eu/
https://greenmind.interreg-med.eu/

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+302310498457

Παναγιώτης Ιορδανόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+302310498443

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.