.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: E-Ferry
Τίτλος: Prototype and full-scale demonstration of next generation 100% electrically powered ferry for passengers and vehicles
Διάρκεια: 48 μήνες (01/06/2015 – 31/05/2019)

Περιγραφή: Στόχος του έργου E-Ferry είναι να συμβάλει στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών CO2 και της αντιμετώπισης της μόλυνσης του αέρα από της θαλάσσιες μεταφορές στην Ευρώπη. Για να το επιτύχει αυτό, θα αποδείξει την σκοπιμότητα ενός 100% ηλεκτρικού πλοίου μεσαίου μεγέθους για επιβάτες, οχήματα και φορτία, που θα έχει μηδενικές εκπομπές αερίων και θα κινείται σε παράκτιες ζώνες και στις εσωτερικές πλωτές οδούς. Το πλοίο θα βασίζεται σε μια καινοτόμα σχεδίαση, ενεργειακά αποδοτική, και θα δρομολογηθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που έως τώρα διανύονται από αντίστοιχα ηλεκτρικά πλοία (> 5 Nm). Πιο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί στο Δανέζικο κομμάτι της Βαλτικής θάλασσας συνδέοντας το νησί Aeroe (Ærø) με την ενδοχώρα μέσω των διαδρομών Soeby-Fynshav (10.7 Nm) and Soeby-Faaborg (9.6 Nm). Το E-Ferry βασίζεται σε ένα εθνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Δανία, το Green Ferry Vision, το οποίο απέδειξε ότι το εν λόγω πλοίο θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη, συγκρινόμενο με ένα συμβατικό πλοίο ίδιο μεγέθους. Τα οφέλη αυτά συμπεριλαμβάνουν μείωση της ενέργειας κατά 50%, ετήσια μείωση εκπομπών CO2 κατά 2.000 τόνους, NOx κατά 41,500 kg, SO2 κατά 1,350 kg και PΜ κατά 2,500 kg. Το E-Ferry αναμένεται να είναι το ηλεκτρικό πλοίο με την μεγαλύτερη μπαταρία που έχει εγκατασταθεί ποτέ, με μέγιστη ισχύ φόρτισης που φτάνει μέχρι 4 MW, επιτρέποντας σύντομες παραμονές στα λιμάνια. Περά από το γεγονός ότι θα είναι 100% ηλεκτρικό, οι πρωτοποριακές καινοτομίες της αρχιτεκτονικής σχεδίασης του E-Ferry και οι αναμενόμενες επιπτώσεις του θα αντιμετωπίσουν ατέλειες στην τρέχουσα τεχνολογία, επιδεικνύοντας μια ιδέα βασισμένη σε βελτιστοποιημένο σχήμα σκάφους, ελαφρύ εξοπλισμό και σύνθετα υλικά άνθρακα, εξασφαλίζοντας μειωμένο βάρος έως και 60% σε μέρη που μπορούν να αντικατασταθούν από νέας γενιάς υλικά.

Στόχοι: Οι βασικοί στόχοι του έργου έχουν ως εξής:

  • Ανάπτυξη μιας καινοτόμας σχεδίασης που συνδυάζει ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό, χρήση ελαφρών υλικών και αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής, ως εναλλακτική για τα πλοία που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.
  • Αξιολόγηση του κύκλου ζωής του πλοίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι έγιναν οι σωστές επιλογές σχεδίασης για πλοία που θα έχουν χρόνο ζωής μέχρι και 30 χρόνια.
  • Ενσωμάτωση έξυπνων δικτύων και ασφαλούς φόρτισης υψηλής ισχύος στην προβλήτα των λιμανιών και για όλες τις καιρικές συνθήκες.
  • Έξυπνη διαμόρφωση του λειτουργικού πλαισίου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη ο απαραίτητος χρόνος φόρτισης, ο χρόνος εργασίας του πληρώματος καθώς και όλες οι μεταφορικές μεταβλητές όπως ταχύτητα, χρόνος, συχνότητα, χωρητικότητα, ασφάλεια, άνεση και προστασία του περιβάλλοντος.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ είναι υπεύθυνο για την διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου καθώς και για την δημιουργία πλάνου εμπορικής εκμετάλλευσης του πλοίου (E-Ferry Business Plan).

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Γωγώ Αυφαντοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 457

Άννη Κορτσάρη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 211 10 69594

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.