.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: TEN-tec (National Greek) Portal
Τίτλος: Εθνική Πλατφόρμα Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΔΜ)
Διάρκεια: 6 μήνες (12/12/2016 – 31/05/2017)

Περιγραφή: Η Εθνική Πλατφόρμα Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΔΜ) αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών στα πλαίσια του έργου «Παροχή τεχνικής υποστήριξης προς την αρμόδια οργανική μονάδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την αποτελεσματική και έγκυρη ενημέρωση της βάσης δεδομένων TEN-Tec Portal της DG MOVE, στο πλαίσιο του προγράμματος CEF TRANSPORT - PSA» κι έχει δυνατότητα διαχείρισης, επεξεργασίας και επικαιροποίησης των γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων που σχετίζονται με Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών στην Ελλάδα. Η ύπαρξη της πλατφόρμας αυτής αποτελεί μια ανάγκη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Τα ΔΔΜ αποτελούν μια διατεταγμένη αλληλουχία των οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών και υδάτινων δικτύων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τον Ιανουάριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια νέα πολιτική της υποδομής μεταφορών με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δικτύων μεταφορών των κρατών μελών, να εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς αλλά και να ξεπεραστούν τεχνικά εμπόδια, όπως ασύμβατα πρότυπα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. H Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί κι ενισχύει την απρόσκοπτη λειτουργία των αλυσίδων μεταφοράς επιβατών κι εμπορευμάτων, ενώ συμβαδίζει με τις μελλοντικές τεχνολογικές τάσεις, με στόχο να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, με προϋπολογισμό 24.05 δισεκατομμύρια € μέχρι το 2020.
Στον πυρήνα του ΔΔΜ βρίσκονται οι ακόλουθοι εννέα διάδρομοι του κεντρικού δικτύου:

 • Σκανδιναβίας-Μεσογείου
 • Βόρειας Θάλασσας-Βαλτικής
 • Βόρεια Θάλασσας- Μεσογείου
 • Βαλτικής-Αδριατικής
 • Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου
 • Ρήνου - Άλπεων
 • Ατλαντικού
 • Ρήνου-Δούναβη
 • Μεσογείου


Ο διάδρομος άμεσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας, είναι αυτός της Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου που συνδέει τις θαλάσσιες οδούς του Βορρά, της Βαλτικής θάλασσας, της Μαύρης θάλασσας και της Μεσογείου, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση της χρήσης των αντίστοιχων λιμένων και των σχετικών θαλάσσιων αρτηριών.

Στόχοι: Ο σκοπός της Εθνικής Πλατφόρμα ΔΔΜ ήταν η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής διαχείρισης, επεξεργασίας κι επικαιροποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και των γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων που σχετίζονται με Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών στην Ελλάδα. Η Εθνική Πλατφόρμα ΔΔΜ δημιουργήθηκε για να καλύψει τη συνεχή ανάγκη για όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση και συμβατότητα με την πανευρωπαϊκή βάση γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων για τα ΔΔΜ.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ ως μοναδικός εταίρος του έργου πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις:

 • Ενημέρωσή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών “TEN-Τec portal” της DG MOVE, τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της.
 • Ανάπτυξη διαδραστικής ηλεκτρονικής εθνικής πλατφόρμας για την εύκολη, φιλική προς το χρήστη και διαχειριστικά χρηστική, εισαγωγή και προβολή των εθνικών δεδομένων (τεχνικών και οικονομικών στοιχείων, ψηφιακών χαρτών κ.α.) σχετικά με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, για όλα τα μέσα μεταφοράς, σε σχετική βάση δεδομένων, κατά το δυνατόν συμβατή με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή πλατφόρμα TEN-Tec portal.
 • Σύνταξη εγχειριδίου διαχείρισης και λειτουργίας της πλατφόρμας και εκπαίδευση των χρηστών για την τακτική ενημέρωση της βάσης δεδομένων TEN-Τec portal σε μόνιμη βάση.
 • Συλλογή των προς εισαγωγή στοιχείων, σε εθνικό επίπεδο, για όλα τα μέσα μεταφοράς, και ενημέρωση της εθνικής βάσης δεδομένων.
 • Διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας με αντίστοιχες και σχετικές βάσεις δεδομένων.
 • Πιλοτική δοκιμή και επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας της πλατφόρμας.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Ευάγγελος Μητσάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310498459

Παναγιώτης Ιορδανόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310498443

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.