.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: TAP AG
Τίτλος: Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας για μαθητές Δημοτικού και Λυκείου με την υποστήριξη του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP A.G.)
Διάρκεια: 10 μήνες (25/04/2016 – 06/02/2017)

Περιγραφή: To Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πραγματοποίησε το διάστημα 05/2016-02/2017 εκπαιδευτικές δράσεις σε μαθητές Δημοτικού και Λυκείου με την ευγενική χορηγία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP Α.G.). Οι εν λόγω δράσεις αφορούσαν κυρίως την οργάνωση και υλοποίηση σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, αλλά και σχετικά θεατρικά δρώμενα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής πραγματοποιήθηκε σε δύο χρονικές φάσεις μέσα από επισκέψεις στον χώρο σχολικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δίωρα σεμινάρια σε κάθε τμήμα, τα οποία διεξήχθησαν από Συγκοινωνιολόγους Μηχανικούς και Εκπαιδευτικούς με ειδική κατάρτιση και με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού, προσαρμοσμένου στις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων.
Τα βασικά εκπαιδευτικά αντικείμενα που παρουσιάστηκαν στους μαθητές δημοτικών αφορούσαν:

 • Γνωριμία με τα διάφορα συμβατικά αλλά και βαρέα οχήματα
 • Βασικές αρχές της πεζής μετακίνησης στο οδικό δίκτυο (φανάρια διαβάσεις πεζοδρόμιο κ.α.)
 • Βασικά σήματα κυκλοφορίας και σημασία αυτών
 • Κανόνες ασφαλείας για την μετακίνηση με ποδήλατο
 • Κανόνες συμπεριφοράς συνεπιβατισμού στο ΙΧ όχημα και επιβατισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
 • Βασικοί κανόνες ασφαλείας σε περιοχές εργοταξίων

Το Νοέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση διεξαγωγής των σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας στα δημοτικά σχολεία της Βορείου Ελλάδος. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1110 σεμινάρια, σε 145 σχολεία, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 20.000 μαθητές.
Τον Φεβρουάριο του 2017 ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων με την επίσκεψη εξειδικευμένων εισηγητών τόσο σε Δημοτικά όσο και σε Λύκεια των Νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Πέλλας, Ημαθίας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης.
Η βασική θεματολογία των σεμιναρίων (και του εκπαιδευτικού υλικού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί) για τα Λύκεια περιλάμβανε:

 • Τροχαία ατυχήματα και ποια η ευθύνη του οδηγού σε αυτά
 • Ανάλυση των βασικών αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα και αφορούν την κατάσταση του οδηγού (κόπωση, απόσπαση προσοχής από τη χρήση κινητού, κτλ.)
 • Τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών
 • Την επίδραση της ταχύτητας στους χρόνους αντίδρασης και πέδησης
 • Εναλλακτικές στο ΙΧ επιλογές μετακίνησης


Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 σεμινάρια σε 60 Λύκεια, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 4.800 μαθητές.
Η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε με την διεξαγωγή έρευνας ερωτηματολογίου στους διδάσκοντες, κατέδειξε μεγάλη ικανοποίηση των ερωτηθέντων, όσον αφορά το περιεχόμενο, τους εκπαιδευτικούς στόχους και τα βασικά μηνύματα του σεμιναρίου και του εκπαιδευτικού υλικού.
Παράλληλα με τη διεξαγωγή σεμιναρίων στις σχολικές μονάδες, το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών SourLiBoom, δημιούργησε για μαθητές δημοτικού τη θεατρική παράσταση «Φως Φανάρι», τη οποία και παρουσίασε στο Ecofestival του Δήμου Σερρών (05-08/06/2016), στο φεστιβάλ πολιτισμού Cosmopolis του Δήμου Καβάλας (23/07/2016) και στη βραδιά ερευνητή (30/09/2016) που πραγματοποιήθηκε στο εμπορικό κέντρο Cosmos στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.edu.imet.gr.

Στόχοι: Στόχος του έργου ήταν η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων σε θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς, αλλά και η ευαισθητοποίηση (κυρίως των εφήβων) σχετικά με τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ).

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ δημιούργησε το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δράση αυτή (προσαρμοσμένο στις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων), καθώς επίσης οργάνωσε και ανέλαβε τις επισκέψεις και εισηγήσεις στα σχολεία, κινητοποιώντας Συγκοινωνιολόγους Μηχανικούς και Εκπαιδευτικούς με ειδική κατάρτιση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας.

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Μαρία Μορφουλάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 454

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.