.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: MOTIVATE
Τίτλος: Promoting citizens’ active involvement in the development of Sustainable Travel Plans in Med Cities with Seasonal Demand
Διάρκεια: 30 μήνες (01/11/2016-31/04/2019)

Περιγραφή: Πέντε μεσογειακές πόλεις-εταίροι του έργου αναγνωρίζοντας την ανάγκη για επιλογή και υιοθέτηση βιώσιμων μέτρων κινητικότητας ως μέσο για την κοινωνικοοικονομική τους ανάπτυξη, ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του έργου MOTIVATE με στόχο να θέσουν τον μετακινούμενο στο κέντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ώστε τα μέτρα κινητικότητας που προτείνονται από τις Αρμόδιες Αρχές να είναι αποδεκτά από τους πολίτες και συνεπώς αποτελεσματικά.

motivate image 1

Παραδοσιακά, η διαδικασία σχεδιασμού πολιτικών μεταφορών από την πλευρά των Αρμοδίων Αρχών αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν «παθητικές» πηγές δεδομένων και τελικούς αποδέκτες προαποφασισμένων μέτρων κινητικότητας. Ακριβώς στο σημείο αυτό έρχεται να επέμβει το έργο MOTIVATE: στην αξιοποίηση της δυναμικής του πλήθους (πολιτών αλλά και τουριστών) μέσω της αντιμετώπισης των μετακινούμενων σαν «ενεργές» πηγές δεδομένων και πληροφοριών για την αξιολόγηση υφιστάμενων και το σχεδιασμό νέων μέτρων βιώσιμης κινητικότητας.
Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τις πέντε πόλεις στις οποίες υλοποιούνται πιλοτικές δράσεις:

 • Αλμάντα – Πορτογαλία (ο Δήμος)
 • Ρόδος, Ιωάννινα – Ελλάδα (οι Δήμοι)
 • Λάρνακα – Κύπρος (ο Δήμος)
 • Σιένα – Ιταλία (ο πάροχος δημοσίων συγκοινωνιών Tiemme Spa)


από έναν ερευνητικό φορέα στον κλάδο τον μεταφορών, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών/ Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) και από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό για την υποστήριξη των νησιών του Αιγαίου στην αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον, το σχήμα ολοκληρώνει η τεχνική υποστήριξη της ιταλικής εταιρείας συμβούλων υποστήριξης του δημοσίου τομέα, MemEx Srl. Το έργο υποστηρίζουν επιπλέον ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός ΔΑΦΝΗ Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου & Ιονίου καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ» Δήμου Ρόδου (συνεργαζόμενοι εταίροι).

Στόχοι: Απώτερος στόχος του έργου είναι η διασφάλιση της συμμετοχικής συνιστώσας στην διαδικασία ανάπτυξης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ώστε τα μέτρα που προτείνονται από τις Αρμόδιες Αρχές να σέβονται τις ανάγκες των μετακινουμένων (πολιτών και τουριστών). Για τον σκοπό αυτό, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ ανέπτυξε την συμμετοχική πλατφόρμα του έργου στην οποία ο μετακινούμενος μπορεί:

 • να καταγράφει τα ταξίδια του, πληροφορία πολύτιμη στον σχεδιασμό των μεταφορών και
 • να αξιολογεί υφιστάμενα και μελλοντικά μέτρα κινητικότητας ώστε να κατανοούν οι φορείς λήψεις αποφάσεων την πλευρά του πραγματικού χρήστη των μεταφορικών συστημάτων και υπηρεσιών


Υποβάλλοντας στοιχεία στις παραπάνω υπηρεσίες, οι χρήστες κερδίζουν πόντους τους οποίους μπορούν είτε να εξαργυρώσουν στο παιχνίδι του MOTIVATE, παιχνίδι ευαισθητοποίησης για την βιώσιμη κινητικότητα, είτε κάνοντας χρήση των δώρων που προσφέρει ο εκάστοτε Δήμος.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στο έργο MOTIVATE:

 • Ως τεχνικός συντονιστής του έργου είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της μεθοδολογίας τεχνικής υλοποίησης του έργου, ενώ επίσης επιβλέπει τις πιλοτικές δράσεις του έργου και (ανά)κατευθύνει τις πόλεις – πιλότους ώστε να επιτευχθεί υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα.
 • Αναπτύσσει την πλατφόρμα πληθοπορισμού του έργου (http://motivate.imet.gr/) και τις αντίστοιχες εφαρμογές για τα κινητά (MOTIVATE app) :

  motivate image 2

 • Προσδιορίζει τις δυνατότητες μεταφοράς των αποτελεσμάτων του έργου (transferring) στην ενίσχυση της συμμετοχικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Μαρία Μορφουλάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 454

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.