.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: SAFER-LC
Τίτλος: SAFER Level Crossing by integrating and optimizing road-rail infrastructure management and design
Διάρκεια: 30 μήνες (01/05/2017 – 30/04/2020)

Περιγραφή: Τα τελευταία χρόνια, ένα άτομο χάνει τη ζωή του και περίπου ένα άτομο τραυματίζεται σοβαρά καθημερινά σε ισόπεδες διαβάσεις (Level Crossings –LCs). Ως εκ τούτου το Safer-LC στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αυτού μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου, διατομεακού συνόλου καινοτόμων λύσεων και εργαλείων για το σχεδιασμό και την προληπτική διαχείριση των υποδομών των ισόπεδων διαβάσεων. Τα εργαλεία αυτά θα επιτρέψουν στους υπευθύνους των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών την επινόηση ακόμα πιο αποτελεσματικών τρόπων για την ανίχνευση των δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων που οδηγούν σε συγκρούσεις στις ισόπεδες διαβάσεις, την αποτροπή τέτοιων περιστατικών μέσω καινοτόμου σχεδιασμού και μεθόδων προληπτικής συντήρησης στις ισόπεδες διαβάσεις, καθώς και τον μετριασμό των συνεπειών των συμβάντων / διαταραχών που οφείλονται σε ατυχήματα ή άλλα κρίσιμα συμβάντα.
Το έργο θα επικεντρωθεί τόσο σε τεχνικές λύσεις, όπως υπηρεσίες έξυπνης ανίχνευσης και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ υποδομών και οχημάτων, όσο και στην ανάπτυξη διαδικασιών για την προσαρμογή του σχεδιασμού των υποδομών με τους τελικούς χρήστες και την ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών από διαφορετικούς τύπους μέσων μεταφοράς. Το έργο αρχικά θα προσδιορίσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διαχειριστών υποδομής οδικών-σιδηροδρομικών μεταφορών και των χρηστών LC, ενώ στη συνέχεια θα επιδιώξει την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων εντοπισμού και επικοινωνίας και την προσαρμογή αυτών προς χρήση από όλους τους τύπους χρηστών των ισόπεδων διαβάσεων.
Θα διεξαχθεί μια σειρά πιλοτικών δοκιμών σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να επιδειχθεί το πώς μπορούν να ενσωματωθούν αυτές οι νέες τεχνολογικές και μη-τεχνολογικές λύσεις, να επικυρωθεί η σκοπιμότητά τους και να αξιολογηθεί η απόδοσή τους. Το έργο θα παράσχει ένα σύνολο συνιστώμενων τεχνικών προδιαγραφών (για τυποποίηση), καθώς και τις διαδικασίες και τα οργανωτικά και νομικά πλαίσια για την εφαρμογή τους. Το SAFER-LC θα αναπτύξει επίσης μια εργαλειοθήκη προσβάσιμη μέσω φιλικής προς το χρήστη διεπαφής που θα ενσωματώνει όλα τα αποτελέσματα του έργου και τις λύσεις που θα βοηθήσουν τους ιθύνοντες των σιδηροδρόμων και των οδικών υποδομών να βελτιώσουν το επίπεδο της ασφάλειας στις ισόπεδες διαβάσεις.

Στόχοι: Ο κύριος στόχος του SAFER-LC είναι να βελτιώσει την ασφάλεια και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους στις ισόπεδες διαβάσεις, αναπτύσσοντας ένα πλήρως ολοκληρωμένο διατομεακό σύνολο καινοτόμων λύσεων και εργαλείων για την προορατική διαχείριση και τον καλύτερο σχεδιασμό των υποδομών ισόπεδων διαβάσεων.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ είναι ο υπεύθυνος για τις πιλοτικές εφαρμογές (εγκατάσταση, δοκιμή και αξιολόγηση) καθώς και συντονιστής της πιλοτικής εφαρμογής της Θεσσαλονίκης.

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Josep Maria Salanova Grau
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 433

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.