.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: ITS Observatory
Τίτλος: ITS Observatory
Διάρκεια: 30 μήνες (01/05/2015 – 31/10/2017)

Περιγραφή: Το έργο ITS Observatory είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου πανευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ITS). Η νέα αυτή πλατφόρμα (https://itsobservatory.info) είναι ένα ολοκληρωμένο on-line εργαλείο που παρέχει εύκολα προσβάσιμες και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τα ITS. Οι κύριοι στόχοι του Παρατηρητηρίου είναι να γεφυρώσει τον κατακερματισμό της γνώσης σε θέματα ITS σε όλη την Ευρώπη, να ενισχύσει την εξάπλωση των ITS, να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το χρήστη εργαλείο λήψης αποφάσεων που υποστηρίζει τη χάραξη πολιτικής και δημιουργεί μια κοινή βιβλιοθήκη της ΕΕ για τα έργα, την έρευνα και τις πιλοτικές εφαρμογές των ITS.
Το παρατηρητήριο αποτελείται από: 1) μια βάση δεδομένων έργων ITS που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, 2) ένα μηχανισμό καταγραφής πληροφοριών σχετικά με τα ITS και 3) ένα φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο αναζήτησης θεμάτων ITS.
Το περιεχόμενο του Παρατηρητηρίου χωρίζεται σε επτά κύριες κατηγορίες: “Deployed ITS”, “Who´s who”, “Community”, “Product & Services”, “News”, “Events”, και “Resources”. Η πρώτη περιλαμβάνει όλα τα συστήματα ITS που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δεύτερη αφορά οργανισμούς και εμπειρογνώμονες στον τομέα των ITS σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η κατηγορία “Community” περιλαμβάνει ένα φόρουμ συζήτησης με έξι υποκατηγορίες: Πληροφορίες Μετακινουμένων, Έλεγχος και Διαχείριση Κυκλοφορίας, Εμπορευματικές μεταφορές και Logistics, Έξυπνα Οχήματα, Υπηρεσίες Κινητικότητας και Δημόσιες Μεταφορές. Η κατηγορία “Product & Services” περιλαμβάνει περιγραφές εργαλείων και υπηρεσιών ITS, ενώ οι κατηγορίες των νέων και των εκδηλώσεων περιέχουν πληροφορίες σχετικά με νέες εξελίξεις στον τομέα και σχετικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αντίστοιχα. Τέλος η κατηγορία “Resources” χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: πολιτική και νομοθεσία, πρότυπα, δημοσιεύσεις και συνδέσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο σε κάθε μία από αυτές.

Στόχοι: Σκοπός του ITS Observatory είναι να γεφυρώσει τα υπάρχοντα χάσματα γνώσης στα ITS παρέχοντας στους ιθύνοντες μία «έξυπνη» διαδικτυακή πλατφόρμα με πρόσβαση σε έγκαιρες κι έγκυρες πληροφορίες στην εφαρμογή των ITS, καθώς και τις καλύτερα διαθέσιμες και κατανοητές πληροφορίες στα αποτελέσματα της εφαρμογής των ITS με σκοπό οι φορείς να βοηθηθούν ως προς την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός αντίστοιχου έργου. Συνεπώς, το ITS Observatory προσφέρει ένα αξιόπιστο και φιλικό εργαλείο λήψης αποφάσεων, στη μορφή μιας συνεχώς ενημερωμένης βιβλιοθήκης για τα ITS αλλά και ενός εργαλείου ανταλλαγής απόψεων μέσω του on-line forum – «community» που διαθέτει.
Το ITS Observatory είναι ένα διαδραστικό εργαλείο η επιτυχία του οποίου στηρίζεται στην υποστήριξή του από τους εμπλεκόμενους στον τομέα των ITS φορείς. Πιο συγκεκριμένα, όλη η πληροφορία που υπάρχει και θα υπάρξει μελλοντικά στο παρατηρητήριο προέρχεται άμεσα από τους εγγεγραμμένους χρήστες του. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις του τομέα από τους άμεσα εμπλεκόμενους συμμετέχοντες οι οποίοι πολύ εύκολα μπορούν να εγγραφούν στο παρατηρητήριο και να καταγράψουν οποιαδήποτε πληροφορία (πληροφορίες σχετικά με έργα και προϊόντα ITS, με εκδηλώσεις που αφορούν ITS, κανονισμούς ITS κλπ) θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιευμένη.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ ως εταίρος του έργου και τεχνικός υπεύθυνος (technical coordinator) του Παρατηρητηρίου έχει αναλάβει:

  • Τον συντονισμό όλων των δράσεων για την ανάπτυξη του παρατηρητηρίου από τεχνικής σκοπιάς.
  • Τον συντονισμό της τεχνικής αξιολόγησης και της επικύρωσης των λειτουργιών της πλατφόρμας.
  • Τον καθορισμό στρατηγικής για την αποτελεσματική εμπλοκή των σχετικών οργανισμών και εμπειρογνωμόνων στην δημιουργία και πολλαπλασιασμό του περιεχομένου του Παρατηρητηρίου.
  • Τον καθορισμό των αναγκών των χρηστών.
  • Τον καθορισμό των προδιαγραφών του περιεχομένου και της αρχιτεκτονικής του συστήματος.
  • Την συλλογή και την ανάλυση πρωτογενών δεδομένων και πληροφοριών ως περιεχόμενο του Παρατηρητηρίου.
  • Τον καθορισμό της μεθοδολογίας αξιολόγησης του συστήματος από τους χρήστες και την ανάλυση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
  • Τη διάχυση και τη δημοσιότητα του Παρατηρητηρίου.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Παναγιώτης Ιορδανόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 443

Ευάγγελος Μητσάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 459

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.