.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: IRIS
Τίτλος: Integrated and Replicable Solutions for Co-Creation in Sustainable Cities
Διάρκεια: 48 μήνες (01/10/2017 – 30/04/2020)

Περιγραφή: Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος IRIS θα υποστηριχθούν 3 πόλεις – Φάροι, η Ουτρέχτη (Ολλανδία, Συντονιστής Έργου), το Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και η Νίκαια (Γαλλία) και 4 πόλεις – Ακόλουθοι, Βάασα (Φιλανδία), Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα), Τενερίφη (Ισπανία) και Φωξάνη (Ρουμανία), στις προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν την επείγουσα ανάγκη τους για υπηρεσίες διανομής ενέργειας και αστικής κινητικότητας που είναι φθηνότερες, ευκολότερα προσβάσιμες, αξιόπιστες και συνδράμουν στην καλύτερη και πιο βιώσιμη ποιότητα ζωής.
Με την επίδειξη έξυπνων λύσεων που ενσωματώνουν τους τομείς της ενέργειας, της αστικής κινητικότητας και των υπηρεσιών πληροφορικής και ενθυλακωμένες σε μία πλατφόρμα αστικής καινοτομίας (City Innovation Platform), το IRIS ποσοτικοποιεί την αξία των λύσεων αυτών και συνδέει συμφέροντα διαφόρων κοινωνικών εταίρων, δημιουργώντας καινοτόμα επιχειρησιακά μοντέλα, αρκετά δυναμικά ώστε να επιτρέπουν την επέκταση και την αναπαραγωγή ολοκληρωμένων λύσεων και σε άλλες πόλεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως που επιθυμούν να γίνουν περισσότερο βιώσιμες.
Προς αυτήν τη κατεύθυνση, το έργο IRIS είναι οργανωμένο γύρω από 5 Βασικές Προκλήσεις, τα επονομαζόμενα “Transition Tracks”, που περικλείουν 16 ολοκληρωμένες έξυπνες λύσεις, από τις οποίες οι πόλεις μπορούν να επιλέξουν και να συνδυάσουν όποιες επιθυμούν, βάσει των ανά τόπους χαρακτηριστικών και αναγκών τους. Οι Βασικές Προκλήσεις 1, 2 και 3 εστιάζουν στην ενεργειακή απόδοση, με χρήση ευέλικτου ηλεκτρικού φορτίου, εξισορροπώντας δυναμικά το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση ανακυκλωμένων μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνδεόμενων στο δίκτυο (Vehicle to Grid, V2G), επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη εκμετάλλευση την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη επέκταση χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων, λεωφορείων). Η Βασική Πρόκληση 4 στόχο έχει την υποστήριξη των προαναφερόμενων με τη κοινή χρήση δεδομένων, κοινή αρχιτεκτονική, χρήση προτύπων, και κυβερνητικές πρακτικές που επιταχύνουν την καινοτομία, προτυποποίηση και υλοποίηση βιώσιμων έξυπνων λύσεων. Η Βασική Πρόκληση 5 στοχεύει στη δημιουργία τρόπων κινητοποίησης των πολιτών για ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, συνδέοντας τις ανάγκες των τελικών χρηστών με αυτές άλλων κοινωνικών εταίρων, για την περαιτέρω υποστήριξη καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρησιακών μοντέλων.
Οι προσδοκώμενες επιδράσεις του προγράμματος IRIS είναι: ένα ανοικτό και καινοτόμο αστικό οικοσύστημα που θα κινητοποιεί τους πολίτες να είναι πιο ενεργοί ως χρήστες-παραγωγοί ενέργειας (prosumers), πιο αποδοτικός αστικός σχεδιασμός και διακυβέρνηση ολοκληρωμένων λύσεων, αξιοποίηση εγγυημένων καινοτόμων επιχειρησιακών μοντέλων βασιζόμενα στη συνεργασία πολλών ενδιαφερόμενων εταίρων, και τέλος η παροχή περισσότερο ευσταθών, ασφαλών και βιώσιμων υπηρεσιών διανομής ενέργειας και αστικής κινητικότητας προς τους πολίτες με βελτιωμένη ποιότητα αέρα.

Στόχοι:

  • Επίδειξη λύσεων σε κλίμακα περιφερειών που θα ενσωματώνουν έξυπνα σπίτια και κτίρια, έξυπνες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιοχές κλειστού κύκλου ενέργειας.
  • Επίδειξη έξυπνων λύσεων διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας με στόχο την ευελιξία του δικτύου.
  • Επίδειξη ολοκληρωμένων λύσεων αστικής κινητικότητας που αυξάνουν τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών τύπων καύσιμου, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για συλλογική κινητικότητα που οδηγούν σε μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Επίδειξη της ενσωμάτωσης των λύσεων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) τελευταίας γενιάς με τις υπάρχουσες πλατφόρμες των πόλεων μέσω ανοικτών και τυποποιημένων διεπαφών, που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών.
  • Επίδειξη λύσεων ενεργής εμπλοκής των πολιτών, παρέχοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συνδημιουργία, τη λήψη αποφάσεων, τον προγραμματισμό και την επίλυση προβλημάτων εντός των έξυπνων πόλεων.
  • Χρήση επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων πάνω σε προτεινόμενες ολοκληρωμένες λύσεις που ενέχουν αποδεδειγμένη μείωση των τεχνικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων για τους επενδυτές, ενώ παράλληλα εγγυώνται την δυνατότητα επαναληπτικότητας σε κλίμακα ΕΕ.
  • Ενίσχυση των δεσμών και της ενεργού συνεργασίας μεταξύ πόλεων σε ένα μεγάλο αριθμό κρατών μελών με μεγάλο ποσοστό κάλυψης πόλεων διαφορετικών μεγεθών, γεωγραφίας, κλιματικών ζωνών και οικονομικών καταστάσεων.
  • Αξιολόγηση και επικύρωση των αποτελεσμάτων μετά από επίδειξη διάρκειας 3 ετών σε κλίμακα περιφερειών σε 3 άκρως καινοτόμες πόλεις της ΕΕ.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ είναι ο επιστημονικός συντονιστής των θεμάτων κινητικότητας του έργου.

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Γεωργία Αϋφαντοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 457

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.