.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: C-MobILE
Τίτλος: Accelerating C-ITS Mobility Innovation and depLoyment in Europe
Διάρκεια: 42 μήνες (01/06/2017 – 30/11/2020)

Περιγραφή: Περιγραφή:
Το έργο C-MobILE είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο την ανάπτυξη συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων κινητικότητας στην Ευρώπη. Το όραμα του έργου είναι η δημιουργία ενός ασφαλέστερου, ενεργειακά αποδοτικότερου και οικονομικά βιώσιμου ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.
Το έργο θα παρουσιάσει σε ευρεία κλίμακα υπηρεσίες συνεργατικής κινητικότητας, οι οποίες θα παρέχονται σε διάφορες ομάδες τελικών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων χρηστών της οδού, μετακινούμενων εντός αστικών και υπεραστικών οδικών δικτύων. Στο έργο συμμετέχουν οκτώ πόλεις/ περιοχές (Βαρκελώνη, Βίγο, Θεσσαλονίκη, Κοπεγχάγη, Μπιλμπάο, Μπορντό, Νιούκασλ και Νόρντ-Μπράμπαντ) που έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν ως πιλοτικές τοποθεσίες για την ευρεία ανάπτυξη βιώσιμων υπηρεσιών κινητικότητας. Αυτή η κοινή προσέγγιση θέτει ως προτεραιότητα τη διαλειτουργικότητα και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών συνεργατικής κινητικότητας, σε αποδεκτό κόστος για τους τελικούς χρήστες.
Το έργο C-MobILE εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής για την επίτευξη επικοινωνίας ανάμεσα στα οχήματα, τους τελικούς χρήστες και την υποδομή, με στόχο τη διαμόρφωση μιας διαλειτουργικής αρχιτεκτονικής συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας. Βάσει αυτής της αρχιτεκτονικής θα αναπτύξει μια σειρά εφαρμογών συνεργατικής κινητικότητας, οι οποίες θα δοκιμαστούν για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης στις οκτώ πιλοτικές τοποθεσίες. Τα αποτελέσματα των πιλοτικών εφαρμογών θα αξιολογηθούν βάσει τεχνικών και κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων, συμβάλλοντας στον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών για την ανάπτυξη υπηρεσιών συνεργατικής κινητικότητας σε ευρεία κλίμακα.

Στόχοι: Σκοπός του έργου C-MobILE είναι να συμβάλει στη βελτίωση των οδικών μεταφορών, καθιστώντας τες ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και βιώσιμες, να παρουσιάσει πλήρως ολοκληρωμένες υπηρεσίες συνεργατικής κινητικότητας υπό αληθινές συνθήκες, να επιδείξει την προστιθέμενη αξία και την οικονομική βιωσιμότητα των συγκεκριμένων τεχνολογιών και να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους στο οδικό δίκτυο και στους τελικούς χρήστες. Για το σκοπό αυτό το έργο προωθεί τις συνέργειες ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και τελικούς χρήστες, με στόχο την προβολή των συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας και τη σύσταση λειτουργικών συμπράξεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ ως εταίρος του έργου έχει αναλάβει:

 • Τη διαχείριση της καινοτομίας, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς και των τεχνικών εξελίξεων.
 • Την εκπόνηση προκαταρκτικής Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους.
 • Τη συνεισφορά στη διαμόρφωσή των επιχειρηματικών μοντέλων.
 • Την εναρμόνιση της αρχιτεκτονικής των συστημάτων της Θεσσαλονίκης.
 • Το σχεδιασμό με επίκεντρο το χρήστη εφαρμογών συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας.
 • Την καθιέρωση ενός πλαισίου για την ανάπτυξη των συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας, μέσω της συνεργασίας με πολλαπλούς ενδιαφερόμενους και τελικούς χρήστες.
 • Το συντονισμό των διαβουλεύσεων και των δραστηριοτήτων κατάρτισης για τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής στη Θεσσαλονίκη.
 • Την εκτέλεση και την παρακολούθηση της ανάπτυξης των υπηρεσιών συνεργατικής κινητικότητας σε ευρεία κλίμακα.
 • Τη συμβολή στη διαμόρφωση μιας κοινής μεθοδολογίας για την αξιολόγηση επιπτώσεων.
 • Την εκπόνηση τελικής Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους.
 • Τη διάχυση και τη δημοσιότητα των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Ευάγγελος Μητσάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 459

Αρετή Κώτση
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 495

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.