.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: AEOLIX
Τίτλος έργου: Architecture for EurOpean Logistics Information eXchange
Διάρκεια: 36 μήνες (01/09/2016 – 30/08/2019)

Περιγραφή: Το AEOLIX είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη συμβολή στις προτεραιότητες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης και τη βελτιστοποίηση των ροών των εμπορευμάτων, τη διευκόλυνση της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη μείωση του διοικητικού φόρτου καθώς και την καλύτερη χρήση των υφιστάμενων πόρων. Το όραμα του έργου είναι η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής για ένα κατανεμημένο ανοιχτό σύστημα το οποίο θα ανταλάσσει πληροφορίες μεταξύ των βασικών φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας (εμπορικές εταιρείες, αρμόδιες ιδιωτικές/δημόσιες αρχές), προσθέτοντας αξία στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το έργο θα αναπτύξει μια πλατφόρμα για τη διασύνδεση διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, ενδοεταιρικά και συστήματα μεταξύ εταιρειών, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για θέματα υποστήριξης αποφάσεων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Η ανάπτυξη της πλαρφόρμας του έργου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της ορατότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και την διαλειτουργικότητα μέσω του αποκεντρωμένου τρόπου ανταλλαγής των πληροφοριών.

Το έργο θα δοκιμάσει, θα επικυρώσει και θα επιδείξει το συνεργατικό οικοσύστημα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε έντεκα Living Labs (ζωντανά εργαστήρια) στην Ευρώπη. Το σκεπτικό για την επιλογή των Living Labs είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω ευφυών κόμβων, περισσότερο πράσινων διαδρόμων, (πολυτροπικότητα) και βελτιστοποιημένο δίκτυο με καλή γεωγραφική κάλυψη.

Στόχοι:

  • Η απόκτηση εμπεριστατωμένης γνώσης στις ανάγκες και στις απαιτήσεις στον τομέα εφαρμογής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής για μια συνεργατική υποδομή πληροφορικής με σκοπό τη λειτουργική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των εταιρειών εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Η εφαρμογή ενός κατάλληλου μοντέλου διαχείρισης στην πρόσβαση δεδομένων.
  • Η δημιουργία πλατφόρμας και εργαλείων προσαρμοσμένων από τον τελικό χρήστη που να επιτρέπουν τη λειτουργία της υποδομής πληροφορικής.
  • Σχεδιασμός, εφαρμογή κι αξιολόγηση της πρότυπης εφαρμογής AEOLIX σε 12 Living Labs επιχειρηματικών κοινοτήτων logistics σε όλη την Ευρώπη
  • Η παρακολούθηση των επιπτώσεων του AEOLIX με βάση τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
  • Η ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού μοντέλου εκμετάλλευσης για να καταστεί δυνατή η εξάπλωση και ανάπτυξη της έννοιας του AEOLIX σε όλη την Ευρώπη, και, ενδεχομένως, στον υπόλοιπο κόσμο.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ ως εταίρος του έργου είναι υπεύθυνο για τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Την ανάπτυξη, υλοποίηση και επικύρωση των στόχων του έργου, μέσω του Living Lab της Θεσσαλονίκης.
  • Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την αποτίμηση των επιπτώσεων του έργου.
  • Την καταγραφή, επιβεβαίωση και συνεχή ανάπτυξη των γενικών αναγκών και απαιτήσεων των φορέων, καθώς και των απαιτήσεων της πλατφόρμας του έργου.

aeolix

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Λεωνίδας Παρόδος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+302310498464

Γεωργία Αυφαντοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310498451

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.