.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

project logo

Ακρωνύμιο:MOVE21
Τίτλος έργου: European cities lead transition to zero-emission transport in urban areas
Διάρκεια:48 μήνες (01/05/2021-30/04/2025)

Περιγραφή:Το MOVE21 είναι ένα καινοτόμο έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη μετατροπή των ευρωπαϊκών πόλεων σε έξυπνους κόμβους κινητικότητας ανθρώπων και αγαθών που παράγουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το MOVE21, θα βοηθήσει τις συμμετέχουσες πόλεις να επιτύχουν μείωση κατά 30% των εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές έως το 2030 μέσω της εφαρμογής 15 καινοτόμων λύσεων που σχετίζονται με τις μεταφορές. Το έργο συντονίζεται από την πόλη του Όσλο - Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα το 2019. Το MOVE21 θα συνδέσει τα αστικά συστήματα επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Βασικοί στόχοι είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας, η αξιοποίηση της χωρητικότητας των υπαρχόντων οχημάτων και των υποδομών που σχετίζονται με τις μεταφορές, η δυνατότητα πρόσβασης και η καινοτομία στις αστικές μεταφορές. Με τον τρόπο αυτό οι πόλεις θα εξοπλιστούν καλύτερα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στα νέα πρότυπα μετακίνησης λόγω απρόβλεπτων γεγονότων όπως οι πανδημίες. Το MOVE21 θα εφαρμόσει αρχικά λύσεις σε τρία Living Labs στο Όσλο, το Γκέτεμποργκ και το Αμβούργο. Στη συνέχεια τα μέτρα θα εξεταστούν στις πόλεις Μόναχο, Μπολόνια και Ρώμη. Το έργο θα δοκιμάσει και θα αναβαθμίσει διαφορετικές λύσεις για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων σε αυτές τις έξι αστικές περιοχές σε όλον τον Σκανδιναβικό-Μεσογειακό διάδρομο (Scan-Med) του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Η ιδέα είναι να αξιοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα των νέων λύσεων, όχι μόνο στους λεγόμενους αστικούς κόμβους, αλλά και στον διάδρομο Scan-Med TEN-T, που αποτελεί κρίσιμο άξονα του Βορρά-Νότου στην ΕΕ και σημαντικό για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το MOVE21 περιλαμβάνει 24 εταίρους (έξι δημόσιες αρχές, δύο εταιρείες δημοσίων μεταφορών που ανήκουν σε δήμους, έξι εταίρους του κλάδου (δύο εκ των οποίων είναι ΜΜΕ), έξι ερευνητικούς οργανισμούς και τέσσερις οργανισμούς δικτύωσης) από επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ, είναι υπεύθυνο του Πακέτου Εργασίας 8 που αφορά στην ανάπτυξη πλαισίου ανάλυσης και αξιολόγησης των επιπτώσεων των μέτρων που θα εφαρμοστούν στα Living Labs και τις πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστούν στη συνέχεια τα ίδια μέτρα, προκειμένου να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, το Πακέτο Εργασίας 8, θα πραγματοποιήσει ανάλυση και αξιολόγηση επιπτώσεων για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των επιλεγμένων καινοτόμων λύσεων αναπτύσσοντας ένα προηγμένο μεθοδολογικό πλαίσιο που αφορά σε εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολόγηση των τριών Living Labs χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο σύνολο δεικτών και εργαλείων.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Μαρία Μορφουλάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498454

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.