.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: PIXEL
Τίτλος έργου: Port IoT for Environmental Leverage
Διάρκεια: 36 μήνες (+5) (01/05/2018 – 30/09/2021)

Περιγραφή: Βασικός στόχος του έργου PIXEL είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα λιμάνια παρέχοντας μια εύχρηστη έξυπνη πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για ανταλλαγή επιχειρησιακών δεδομένων. Έχοντας χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξή της τις τελευταίες τεχνολογίες διαλειτουργικότητας, η πλατφόρμα θα ενσωματώνει δεδομένα που προέρχονται από διαφορετικά σιλό πληροφοριών, όπου εσωτερικοί και εξωτερικοί φορείς (λιμενικές αρχές, φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, εταιρείες φορτηγών, ναυτιλιακές εταιρείες, αστικές και περιφερειακές αρχές και οδικές / σιδηροδρομικές εταιρείες) αποθηκεύουν τις λειτουργικές τους πληροφορίες. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης σε πόλεις που φιλοξενούν λιμάνια και στις γύρω περιοχές, βελτιστοποιώντας τη γνώση και τον έλεγχο των λιμενικών διαδικασιών, βελτιώνοντας τις διαδικασίες και εν γένει διαχείριση (management) του λιμανιού.

Η αποστολή του PIXEL είναι να διευκολύνει την πολύπλευρη συνεργασία, οι πράκτορες πολυτροπικών μεταφορών και οι πόλεις να επιτρέψουν τη βέλτιστη χρήση εσωτερικών και εξωτερικών πόρων, να προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλα τα λιμάνια, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον όγκο των δραστηριοτήτων τους. Έτσι, το PIXEL στοχεύει στο να φέρει το παράδειγμα του Port of the Future στο πλήρες φάσμα των λιμένων, με ιδιαίτερη έμφαση στα λιμάνια μικρού και μεσαίου μεγέθους. Για να το επιτύχει αυτό, το PIXEL θα αξιοποιήσει μια υποδομή επικοινωνίας που βασίζεται στο Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) που θα διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ λιμένων και ενδιαφερομένων, διασφαλίζοντας ένα μετρήσιμο όφελος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Βασικό αυτής της τεχνολογίας θα είναι η αποτελεσματική χρήση των πόρων στα λιμάνια, καθώς και η αειφόρος ανάπτυξη και ανάπτυξη των λιμένων και των γύρω πόλεων / περιοχών. Το PIXEL είναι μια δράση που επικεντρώνεται στις ανάγκες των ενδιαφερομένων προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους μέσω ειδικών τεχνολογικών ενεργοποιητών και βελτιωμένων περιβαλλοντικών και επιχειρησιακών διαδικασιών.

Η πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου θα αξιολογηθεί σε 4 Ευρωπαϊκά λιμάνια, συγκεκριμένα το λιμάνι του Μπορντώ, το λιμάνι του Μονφαλκόνε, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Λιμάνι του Πειραιά.

Στόχοι: Οι βασικοί στόχοι του έργου έχουν ως εξής:

  • Διευκόλυνση της διασύνδεσης μεταξύ των λιμενικών πόρων, των πρακτόρων μεταφοράς και των δικτύων αισθητήρων πόλεων μέσω διασύνδεσης βασισμένη στο Ίντερνετ των Πραγμάτων (IoT-based connection).
  • Επίτευξη αυτόματης συγκέντρωσης, ομογενοποίησης και σημασιολογικού σχολιασμού ετερογενών δεδομένων πολλαπλών πηγών από διαφορετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
  • Ανάπτυξη ενός πίνακα ελέγχου επιχειρησιακής διαχείρισης που θα επιτρέπει μια ταχύτερη, ακριβέστερη και σε βάθος γνώση των λειτουργιών των λιμένων.
  • Μοντελοποίηση και προσομοίωση διαδικασιών λειτουργίας λιμένων για αυτόματη βελτιστοποίηση.
  • Ανάπτυξη προγνωστικών αλγορίθμων.
  • Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τον ποσοτικό προσδιορισμό, την αξιολόγηση, την ερμηνεία και την ενσωμάτωση όλων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λιμενικών δραστηριοτήτων σε μία μεθοδολογία με τον τίτλο Port Environmental Index (PEI).
  • Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τον μετριασμό των πιθανών περιβαλλοντικών και υγειονομικών επιπτώσεων των λιμενικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξη τεκμηριωμένων, τυποποιημένων και οικονομικά αποδοτικών διαδικασιών για την περιβαλλοντική παρακολούθηση σε περιοχές που γειτνιάζουν με λιμάνια.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ συμμετέχει σε όλα τα στάδια του έργου PIXEL, εμπλουτίζοντας την κοινοπραξία με την εμπειρία του στις λιμενικές δραστηριότητες, τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και την περιβαλλοντική αξιολόγηση, αλλά και σε λύσεις ICT για λιμάνια δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, το ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ συμμετέχει στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και διάχυση του κύριου επιτεύγματος του έργου που είναι η μεθοδολογία με τίτλο “Port Environmental Index”. Το ΙΜΕΤ έχει τη συνολική επίβλεψη της αξιολόγησης της πλατφόρμας PIXEL και των πιλοτικών εφαρμογών του PIXEL, ενώ ηγείται της επιχειρηματικής και οικονομικής αξιολόγηση των πιλοτικών εφαρμογών PIXEL.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 457

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.