.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: URBANIZED
Τίτλος έργου: Ανάπτυξη αρχιτεκτονικής οχημάτων με ανταλλάξιμα τμήματα (modular) και μηδενικές εκπομπές για εμπορευματικές μεταφορές σε αστικό περιβάλλον
Διάρκεια: 36 μήνες (01/01/2021 – 31/12/2024)

Περιγραφή & Στόχοι: Το Ευρωπαϊκό έργο URBANIZED έχει σκοπό να αναπτύξει τη νέα αρχιτεκτονική οχημάτων με ανταλλάξιμα τμήματα (modular) για εμπορευματικές μεταφορές σε αστικό περιβάλλον. Η εν λόγω αρχιτεκτονική θα ικανοποιεί τις σχεδιαστικές αρχές βελτιστοποίησης και διαστασιολόγησης των οχημάτων σε 3 άξονες δράσης:

  • Εξαρτήματα ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης ισχύος υψηλών επιδόσεων και αρχιτεκτονικές αυτόματου ελέγχου, μέσω της χρήσης προηγμένων προσεγγίσεων συν-σχεδιασμού (co-design)
  • Ανταλλάξιμες μονάδες φορτίου plug & play για διαφορετικά σενάρια χρήσης αστικών εμπορευματικών μεταφορών και
  • Ολοκληρωμένες στρατηγικές διαχείρισης ενέργειας και στόλου με χρήση αλγορίθμων δεδομένων, συνδεσιμότητας και μηχανικής μάθησης.

Το URBANIZED ακολουθεί μια ολιστική σχεδιαστική προσέγγιση που λειτουργεί σε 3 επίπεδα ( επι μέρους σύστημα, όχημα, στόλος) καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Η αρχή γίνεται με τον καθορισμό συγκεκριμένων προφίλ αποστολής (mission profiles) σε 2 κύριες προεπιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης (courier και ταχυδρομείο, και παράδοση προϊόντων εστίασης). Στη συνέχεια γίνονται διαδικασίες βελτιστοποίησης του σχεδιασμού έως ότου καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρωτότυπο που να αποδεικνύει τη κάλυψη των συγκεκριμένων απαιτήσεων των επιχειρήσεων που τα χρησιμοποιούν τόσο σε φυσικά όσο και σε ιδεατά περιβάλλοντα. Το URBANIZED αποτελείται από μια συμπληρωματική διεπιστημονική κοινοπραξία 9 εταίρων από 6 χώρες της ΕΕ. Περιλαμβάνει όλους του σχετικούς εταίρους της αλυσίδας δημιουργίας αξίας, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία (κατασκευαστές οχημάτων και προμηθευτές εξαρτημάτων) και εταιρίες εφοδιαστικής αλυσίδας. Στοχεύοντας στη διεύρυνση της διάδοσης και του αντίκτυπου του έργου, έχει οριστεί μια εκτεταμένη συνεργασία με 3 πόλεις δορυφόρους (Groningen, Μαδρίτη και Μπέργκεν) που έχουν δεσμευτεί στην υλοποίηση εφοδιαστική αλυσίδα με μηδενικές εκπομπές CO2 στα κέντρα των πόλεων τους έως το 2030 και έναν μεγάλο κατασκευαστή οχημάτων (Ford) που βρίσκεται σε υψηλή θέση στην αγορά ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και όλοι τους ενδιαφέρονται για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων του έργου.

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ ηγείται του Πακέτου Εργασίας WP7 που σχετίζεται με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έργου αλλά και τον γενικό αντίκτυπο του στην κοινωνία. Η κύρια συνεισφορά του στο έργο αφορά στην ανάπτυξη των αλγορίθμων διαχείρισης στόλου για ηλεκτρικά και modular οχήματα, στην εκτέλεση της εκτίμησης επιπτώσεων, την επαλήθευση με προσομοίωσεις, στην προετοιμασία των συστάσεων πολιτικής και στην ανάπτυξη περιβάλλοντος προσομοίωσης για δοκιμή του αλγόριθμου διαχείρισης στόλου. Επιπρόσθετα, το ΕΚΕΤΑ θα συνεισφέρει στα περισσότερα από τα άλλα ΠΕ με σημαντικότερη τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση και τη διάδοση των νέων modular ηλεκτρικών οχημάτων και τη χρήση τους, στην ανάλυση κινδύνου με τη χρήση της μεθόδου «Ανάλυσης λειτουργίας και επιπτώσεων βλάβης» και στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ηλεκτρικού καροτσιού μεταφοράς.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310498457

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.