.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

 

Ακρωνύμιο: OptiShip
Τίτλος έργου: Πλατφόρμα Βελτιστοποίησης Αποφάσεων του Κύκλου Ζωής του Πλοίου
Διάρκεια: 18 μήνες (01/06/2022 - 30/11/2023)

 

 

 

Περιγραφή: Η ανάλυση κύκλου ζωής (LCA - Life Cycle Analysis) ή LCPA (Life Cycle Performable Analysis) στηρίζεται σε σύγχρονα μαθηματικά μοντέλα και συνεισφέρει στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Η LCA εφαρμόζεται και στη ναυτιλία εξετάζοντας τις τρεις φάσεις ζωής ενός πλοίου: (Ι) τον σχεδιασμό & κατασκευή, (ΙΙ) την λειτουργία & συντήρηση, και (ΙΙΙ) το τέλος (end of life).

 

Το έργο OptiShip πραγματεύεται την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής υπηρεσίας συμβουλευτικής (DSS), η οποία θα παρέχεται για τις 3 φάσεις ζωής του πλοίου. Επιπλέον, θα συνδυάζει (1) την εφαρμοσμένη επιχειρησιακή έρευνα με (2) την ναυτική αρχιτεκτονική, (3) τη θαλάσσια υδροδυναμική, και (4) βασικούς δείκτες επίδοσης (KPIs) για την παροχή υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

 

Το OptiShip θα παρέχει μια καινοτόμο συνδυαστική λύση για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που επισημάνθηκαν, μέσω μιας πλατφόρμας διαδικτυακού νέφους (cloud-based) που δεν θα απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό, προσφέροντας: 

i. Υποστήριξη των υφιστάμενων σκαφών για καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, σε αντίθεση με την απλή βελτιστοποίηση του σχεδιασμού, όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα. 

ii. Υποστήριξη για λήψη αποφάσεων, μέσω αυτόνομης αξιολόγησης πολλών εναλλακτικών σεναρίων και συνθέσεων πλοίων. 

iii. Εξέταση επιχειρησιακών, τεχνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πτυχών που εμπλέκονται στις παραμέτρους.

 

Στόχοι: Το έργο OptiShip εστιάζει στην ανάπτυξη, δοκιμή, εφαρμογή, αξιολόγηση, και εμπορευματοποίηση διαδικτυακής πλατφόρμας LCA ολιστικής λογικής για τον κύκλο ζωής ενός πλοίου (φάσεις I, II, III) και των δομικών μερών του. Το έργο OptiShip στοχεύει στην:

  • ώθηση της τεχνολογίας του προτεινόμενου προϊόντος σε ναυπηγεία, ναυτιλιακές εταιρείες, μεσίτες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες μηχανικών κ.α.
  • δημιουργία μιας πρωτότυπης πλατφόρμας, που θα σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην ανάλυση των 3 φάσεων της ζωής του πλοίου με νέα μοντέλα για τις φάσεις II & III της LCA και την εισαγωγή βάσης δεδομένων για την πλειονότητα των τύπων πλοίων (πχ. δεξαμενόπλοια, πλοία χύδην φορτίου, φυσικού αερίου, επιβατικά).
  • ανάπτυξη σχεδίου IPR, επιχειρηματικού σχεδίου και σχεδίου μάρκετινγκ που θα στηρίξει την επιχείρηση της OptiShip στα επόμενα χρόνια μετά την αποπεράτωση του έργου.
  • δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ομίλου Οικονομικού Σκοπού (ΕΟΟΣ) ως start-up για να διαθέσει το προϊόν στην αγορά και να το διαχειριστεί μετά το κλείσιμο του έργου (αναζήτηση εταιρικών σχέσεων, επενδυτές, συμμαχίες και franchise για το προϊόν παγκοσμίως).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου OptiShip.

 

 

Ρόλος ΙΜΕΤ: Εταίρος & Συντονιστής έργου

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ είναι συντονιστής του έργου OptiShip και είναι επικεφαλής του πακέτου εργασίας με τίτλο: «Ανάπτυξη αλγορίθμων και KPIs για τις φάσεις 2 και 3 του LCA». Ο στόχος αυτού του πακέτου εργασίας είναι ο ορισμός των οικονομικών, ενεργειακών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών δεικτών απόδοσης (KPIs) για τις φάσεις 2, 3 του κύκλου ζωής ενός πλοίου καθώς και τα εκάστοτε μοντέλα που θα αναπτυχθούν σε αυτή την ενότητα εργασίας.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
Δρ. Αφροδίτη Αναγνωστοπούλου
 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 +30 212 1069 828

 

Αττίλα Άκατς
 
akac.attila@certh.gr
 +30 211 0130 489

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.