.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: COFRET
Τίτλος έργου: Άνθρακικό Αποτύπωμα των Εμπορευματικών Μεταφορών
Διάρκεια: 36 μήνες (04/05/2011 - 30/04/2014)

Περιγραφή & Στόχοι: Βασικός σκοπός του ερευνητικού έργου COFRET, προσαρμοσμένος έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, είναι:

  1. Η ανασκόπηση υφιστάμενων μεθοδολογιών για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εμπορευματικών μεταφορών και logistics στα πλαίσια εφοδιαστικών αλυσίδων αξιολογώντας παράλληλα την εναρμόνισή τους με το πρότυπο ΕΝ 16258,
  2. Η αναγνώριση κενών και ασαφειών στις οδηγίες που παρέχει το πρότυπο ΕΝ 16258 για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα των εμπορευματικών μεταφορών και logistics, υποστηριζόμενη με παραδείγματα πραγματικών εφαρμογών (case studies)
  3. H προετοιμασία και κατάταξη σχετικών προτάσεων αναδιαμόρφωσης του προτύπου ΕΝ 16258 έτσι ώστε να επιτευχθεί συγκρισιμότητα στον τρόπο υπολογισμού του αποτυπώματος άνθρακα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στα πρώτα στάδια του, το έργο COFRET διεξήγαγε μια λεπτομερή βιβλιογραφική ανασκόπηση και σχετική διαβούλευση για να διερευνήσει τις ανάγκες των χρηστών και να αναγνωρίσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με μεθόδους, εργαλεία και βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος των εμπορευματικών μεταφορών και logistics ως μέρος της διαδικασίας διαχείρισης μιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Η συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση των υφιστάμενων διαθέσιμων μεθοδολογιών και εργαλείων επισήμανε τα κοινά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη καθώς και τις ελλείψεις και άλλα ζητήματα που δεν καλύπτονται ακόμα. Παρά την έμφαση που δίνεται κυρίως σε εκπομπές CO2, το έργο COFRET λαμβάνει επίσης υπόψη άλλα αέρια του θερμοκηπίου όπως μεθάνιο (CH4) και υποξείδιο του αζώτου (N2O).

Ρόλος ΙΜΕΤ: Το ΙΜΕΤ είναι Εταίρος του έργου.

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Μαρία Μποϊλέ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 211 1069 591

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.