Ακρωνύμιο: H2HUB
Τίτλος έργου: Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου
Διάρκεια: 60 μήνες (01/07/2023 – 30/06/2028)
Περιγραφή: Το H2HUB έχει σκοπό την ανεξάρτητη έρευνα και την ανάπτυξη επιδεικτικών εφαρμογών των τεχνολογιών υδρογόνου ως προς την παραγωγή, αποθήκευση και αξιοποίηση του στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, το Η2HUB περιλαμβάνει πιλοτική μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και εφαρμογών του. Πιο συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί Πάρκο Τεχνολογιών το οποίο θα αποτελείται από Φωτοβολταϊκό πάρκο (Φ/Β) ισχύος ενός MW, δύο ηλεκτρολύτες παραγωγής Η2 συνολικής ισχύος έως 900 kW, για την παραγωγή έως 100 κιλών πράσινου H2 ημερησίως, για ερευνητικούς σκοπούς, κελί καυσίμου (ΗΤ PEM) ισχύος έως 200 kWe, για ερευνητικούς σκοπούς και την παραγωγή ενέργειας (θερμικής και ηλεκτρικής) για ίδιες ανάγκες και τέλος ενός πρατηρίου Η2.
Στόχοι: Το έργο έχει τους ακόλουθους 5 στόχους:
- Αξιολόγηση ενεργειακών ροών και ενεργειακών καταναλώσεων των εγκαταστάσεων.
- Κατάστρωση βασικών σεναρίων λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας.
- Καθορισμός βέλτιστου σεναρίου λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας.
- Βελτιστοποίηση αυτοματισμών συνολικής εγκατάστασης με σκοπό την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση της εγκατάστασης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ασφαλείας.
- Αξιολόγηση ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρολυτών, μπαταριών, έκχυσης Η2 σε σωλήνα μεταφοράς, κελιών καυσίμων διαφορετικών μεγεθών με στόχο τη βέλτιστη επιλογή τεχνολογίας ανά περίπτωση.
Ρόλος ΙΜΕΤ: To IMET εμπλέκεται στην ενότητα εργασίας που αφορά τον Σταθμό Εφοδιασμού Καυσίμου Υδρογόνου που θα εξυπηρετεί αρχικά δύο δημοτικά βαρέα οχήματα-απορριμματοφόρα και δύο μικρότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων του Κόμβου Η2, για ερευνητικούς σκοπούς με προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών υδρογονοκίνησης, συστοιχία μπαταριών αποθήκευσης, χωρητικότητας έως 558 kWh για την κάλυψη λειτουργίας κατά τις βραδινές ώρες και για ερευνητικούς σκοπούς.
Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Δημήτρης Μαργαρίτης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 467