.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: nPETS
Τίτλος έργου: Εκπομπές νανοσωματιδίων από τον τομέα των μεταφορών: επιπτώσεις στην υγεία και τις πολιτικές μετριασμού του φαινομένου
Διάρκεια: 36 μήνες (01/06/2021 – 31/05/2024)

Περιγραφή: Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθεί να απειλεί την ανθρώπινη υγεία, παρόλο που οι οδηγίες της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων έχουν ενισχυθεί τα τελευταία 25 χρόνια. Οι δυσμενείς επιπτώσεις των αερομεταφερόμενων σωματιδίων στην υγεία συνδέονται στενά με το μέγεθος και τη χημεία τους και το μεγαλύτερο μέρος των υπερλεπτών σωματιδίων στην ύπαιθρο παράγεται από τις οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Η κοινοπραξία nPETS θα συνδέσει σωματίδια με ορισμένα χαρακτηριστικά στην πηγή τους χρησιμοποιώντας δείκτες τοξικότητας. Οι διάφοροι τοξικολογικοί δείκτες θα ενσωματωθούν για να ληφθεί μια βαθμολογία τοξικότητας για κάθε πηγή. Θα χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία πολυμεταβλητής ανάλυσης για: 1) συσχέτιση των διαφορετικών φυσικών/χημικών παραμέτρων με την τοξικότητα των πηγών, συνδυάζοντας τις εργαστηριακές μελέτες εκπομπών και σύνολα δεδομένων και 2) την κατανομή της τοξικότητας νανοσωματιδίων σε διαφορετικές πηγές μεταφοράς και διαφορετικά σωματίδια γήρανσης.

Στόχοι: Το nPETS στοχεύει να συμβάλει σε καλύτερες πολιτικές δημόσιας υγείας αναπτύσσοντας νέες γνώσεις στον τομέα των εκπομπών σωματιδίων κάτω των 100 nm και την τοξικότητά τους και παρέχοντας προτάσεις για αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού. Το nPETS θα συμβάλει, για παράδειγμα, με καινοτόμες μεθόδους για τον ποσοτικό προσδιορισμό της τοξικότητας στο πεδίο για όλους τους τρόπους μεταφοράς. Σήμερα δεν υπάρχουν μέθοδοι για τη μέτρηση αυτών των εκπομπών σωματιδίων κάτω των 100 nm από διάφορες μεμονωμένες πηγές. Το nPETS θα προσδιορίσει αυτές τις πηγές, που συνδέονται με τον τρόπο μεταφοράς των και τον αντίκτυπό τους στους κινδύνους για την υγεία, για να κατανοήσει και να δημιουργήσει γνώσεις έτσι ώστε οι νέες πολιτικές να στοχεύουν στα hot spots, τα οποία ευθύνονται για τις περισσότερες βλάβες στην υγεία. Για αναγνωρισμένες κρίσιμες πηγές, αναμένεται κατά μέσο όρο μείωση 50% στον αριθμό σωματιδίων κάτω των 100 nm.

Ρόλος ΙΜΕΤ: To IMET είναι εταίρος του έργου και υπεύθυνο για τη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει όλα τα αποτελέσματα του έργου, τις δοκιμές πεδίου στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του χημικού χαρακτηρισμού των σωματιδίων και υπεύθυνο για τη διάδοση του έργου (συντονιστής του Πακέτου Εργασίας 8).

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Δημήτρης Μαργαρίτης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 467

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.