.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Ακρωνύμιο: ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Τίτλος έργου: Εργαστήριο αριστείας παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μεταφορές και προώθησης της ΗΛΕΚΤΡΟκίνησης σε Νησιωτικές περιοχές
Διάρκεια: 30 μήνες (01/12/2020 – 31/05/2023)

Περιγραφή: Το εργαστήριο ΗΛΕΚΤΡΟΝ αποτελείται από τη φυσική του έδρα σε χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου στη Ρόδο. Είναι εξοπλισμένο με τοπικό διακομιστή για την αποθήκευση των μεγάλων χρονοσειρών δεδομένων που αναμένονται να συλλεχθούν, αναλυθούν και αποθηκευθούν στα πλαίσια του έργου και με τις ανάλογες θέσεις εργασίας για το νέο ερευνητικό προσωπικό που θα το επανδρώσει.

Σε επίπεδο μετρητικών μονάδων, θα εγκατασταθούν τρεις νέες φορητές μονάδες μέτρησης περιβαλλοντικών και μετεωρολογικών παραμέτρων και θορύβου για κλειστό και ανοικτό χώρο. Θα γίνει προμήθεια τριών αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων για να χρησιμοποιηθούν σε πιλοτικές δοκιμές που αφορούν τη χρήση οχημάτων από Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και από τοπικούς φορείς. Το εργαστήριο θα εξοπλιστεί επίσης με μικρή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο (δυναμικότητας 3KW), που θα τοποθετηθεί στην οροφή του κτηρίου που θα φιλοξένει το εργαστήριο και με δύο φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων με δύο εξόδους φόρτισης ο καθένας των 25KW έκαστος, ώστε να είναι δυνατή η ημι-ταχυφόρτιση.

Πέραν των φυσικών εργαλείων που θα αποκτήσει το εργαστήριο, θα προμηθευτεί με ειδικό λογισμικό για τη μοντελοποίηση του ενεργειακού συστήματος του νησιού. Το ΗΛΕΚΤΡΟΝ δεν θα αρκεστεί μόνο στην προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, αλλά προγραμματίζει να παράξει τα δικά του εργαλεία, τα οποία θα διαθέσει προς χρήση στους τοπικούς φορείς. Αυτά αφορούν α. βιβλιοθήκη πληροφοριών σχετικά με βέλτιστες λύσεις ηλεκτροκίνησης και εξοικονόμησης ενέργειας και β. ψηφιακό εργαλείο για τον αρχικό σχεδιασμό σεναρίων βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης και υπολογισμό των νέων ενεργειακών αναγκών με την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης.

Στόχοι: Το έργο ΗΛΕΚΤΡΟΝ έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός εργαστηρίου Αριστείας, που με τη χρήση των εργαλείων που θα αναπτυχτούν σε αυτό θα είναι δυνατή η εφαρμογή έξυπνων λύσεων για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κυρίως από τις μεταφορές, σε νησιώτικες περιοχές. Επίσης θα μελετήσει και θα προτείνει έξυπνες λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο από τον τρόπο χρήσης της όσο και μέσω της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με έμφαση στην ηλιακή ενέργεια.

Το έργο επιδιώκει στην εφαρμογή μέρους των μεθόδων για τη δημιουργία των «Έξυπνων Πόλεων» σε νησιωτικές περιοχές, ώστε να προκύψουν τα «Έξυπνων Νησιά». Επίσης προσβλέπει στην εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ενεργειακή κάλυψη αναγκών μετακίνησης.

Ρόλος ΙΜΕΤ: To IMET είναι ο συντονιστής του έργου.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Δρ. Δημήτρης Μαργαρίτης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 2310 498 467

 

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.