.
Όραμα:
Να καταστεί το Ι.ΜΕΤ. ο κύριος και συνεκτικός Πόλος Έρευνας στις Μεταφορές, τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τον Τουρισμό στην Ελλάδα και μέσα στους 10 καλύτερους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ευρώπη.

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια μάστιγα δεκαετιών με αρνητικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.  Η Ελλάδα, αρνητική πρωτοπόρος, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων κατά χιλιάδες κάθε έτος. Για την εξάλειψη αυτών και τη μείωση των συνεπειών τους απαιτείται η συστηματική ανάλυσή τους σε μάκρο- και μικροσκοπικό επίπεδο. Το μακροσκοπικό επίπεδο εξυπηρετείται από τα δεδομένα που συλλέγει η Τροχαία και τα οποία μορφοποιούνται σε πίνακες βάσεως δεδομένων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σε μικροσκοπικό επίπεδο, το Ι.ΜΕΤ. είναι ο μοναδικός φορέας που τα τελευταία 15 χρόνια συλλέγει και τηρεί αρχείο ατυχημάτων στα πλαίσια ερευνητικών έργων. Έχει συμμετέχει σε όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά έργα από το 2005. Η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει επιτρέπει τη διενέργεια μελετών με τη χρήση μεθοδολογιών και εργαλείων που εφαρμόστηκαν σε διεθνές επίπεδο.

 

Εργαλεία ανάλυσης ατυχημάτων

Το Ι.ΜΕΤ. διαθέτει δίκυκλη μοτοσυκλέτα για την έγκαιρη μετάβαση στον τόπο του ατυχήματος, όταν τα οχήματα δεν έχουν μετακινηθεί ακόμη από τις θέσεις ηρεμίας τους. Η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιείται για πρόσβαση στον τόπο του ατυχήματος σε μικρές αποστάσεις από τις εγκαταστάσεις. Υβριδικό αυτοκίνητο για τη μετακίνηση σε μεγαλύτερες αποστάσεις και τη μεταφορά ογκωδέστερου εξοπλισμού για την επιθεώρηση των εμπλεκόμενων οχημάτων. Λογισμικά ψηφιακής προσομοίωσης των συνθηκών του ατυχήματος. Τρισδιάστατους σαρωτές για την ψηφιοποίηση της παραμορφωθείσας επιφάνειας σύγκρουσης. Επίσης διαθέτει δυναμικούς προσομοιωτές οδήγησης με τους οποίους μπορούν να προσομοιωθούν πιθανά σενάρια οδηγικών συνθηκών του ατυχήματος για τη μελέτη της συμπεριφοράς του οδηγού.

 

Ποιά τα οφέλη μιας πραγματογνωμοσύνης;

Η σε βάθος ανάλυση (πραγματογνωμοσύνη) ενός τροχαίου ατυχήματος παρέχει πληροφορίες αναφορικά με:

 • Θέση και χαρακτηριστικά σύγκρουσης
 • Ταχύτητες πρόσκρουσης
 • Ταχύτητες κίνησης των οχημάτων
 • Τύπος και χρόνος ελιγμών
 • Αποστάσεις και χρονικά περιθώρια που είχαν οι οδηγοί/αναβάτες στη διάθεση τους προκειμένου να αποφύγουν το ατύχημα.
 • Τυχόν βλάβη του οχήματος πριν το ατύχημα
 • Ποιότητα επισκευών οχημάτων

Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για να προσδιοριστούν τα αίτια του ατυχήματος («Γιατί συνέβη;»).

 

Ποιούς ενδιαφέρει;

Ενδιαφέρει όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους, ώστε να τους προστατέψει από κακοτοπιές που θα προκύψουν από λανθασμένες ερμηνείες γεγονότων, ελλείψει ειδικευμένων γνώσεων για την ορθή ερμηνεία των ευρημάτων και πορισμάτων. Κάθε υπόθεση τροχαίου ατυχήματος αποτελεί μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση μελλοντικών ατυχημάτων και τη μείωση των τραυματικών τους επιπτώσεων.

 

Από τις υπηρεσίες του Ι.ΜΕΤ. μπορούν να ωφεληθούν:

 • Διαχειριστές οδικών δικτύων- αυτοκινητόδρομων
 • Τοπικές αρχές – Δήμοι
 • Υπουργεία (ενδεικτικά Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας)
 • Δικαστικές αρχές, με την ανάθεση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων για την παροχή ανεξάρτητης και επιστημονικά τεκμηριωμένης γνωμοδότησης συνθηκών ατυχήματος

Γενικά το Ι.ΜΕΤ., ως φορέας που υπάγεται στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρέχει τις υπηρεσίες του σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, όπως και σε ιδιωτικές εταιρίες κατόπιν ανάθεσης σχετικού έργου. Ωστόσο, το αίτημα για ανάλυση ενός τροχαίου ατυχήματος μπορεί να προέρχεται από την εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση, στα πλαίσια του ανεξάρτητου ρόλου/εμπειρογνώμονα που διατηρεί το Ι.ΜΕΤ..

 

Κόστος ανάλυσης ατυχήματος

Το Ι.ΜΕΤ. χρησιμοποιεί παρόμοια κοστολόγια που εφαρμόζονται και από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ένα ενδεικτικό κόστος ανά περίπτωση συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα. Οι παρακάτω τιμές δεν είναι δεσμευτικές και μπορούν να αναπροσαρμόζονται ανά περίπτωση.

 

Είδος παρεχόμενης υπηρεσίας

Κόστος

Ανάλυση ατυχημάτων: >50 ατυχήματα ανά έτος

1500 Ευρώ + ΦΠΑ ανά ατύχημα

Ανάλυση ατυχημάτων: <50 ατυχήματα ανά έτος

1800 Ευρώ + ΦΠΑ

ανά ατύχημα

Ανάλυση μεμονωμένη υπόθεση (ανάλογα με τις ώρες εργασίας που θα απαιτηθούν)

>1300 Ευρώ + ΦΠΑ

Προμελέτη μεμονωμένης υπόθεσης (ανάλογα με τις ώρες εργασίας που θα απαιτηθούν)

>2500 Ευρώ + ΦΠΑ

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Δημήτρη Μαργαρίτη, υπ. Διδάκτορας ΑΠΘ (Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ: 2310 498467 και email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Δεσμός για W3C HTML5 validator
Δεσμός για AChecker Web Accessibility Checker
Δεσμός για etsi org
Copyright ® 2017, HH, All rights reserved.